Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Portugalia vrea să înceapă exploatarea litiului. Localnicii spun că vor merge în instanță pentru a bloca proiectul

Portugalia se pregătește să înceapă exploatarea litiului și se laudă că este pe locul opt în lume la capitolul minereuri. Însă localnicii din zona unde ar urma să se construiască mina sunt gata să meargă în instanță pentru a bloca proiectul. Aceste resurse sunt folosite pentru fabricarea bateriilor pentru mașinile electrice și sunt importante pentru decarbonizarea economiei portugheze.

Portugalia are cele mai mari rezerve de litiu din Europa și e pe locul opt în lume. Guvernul de la Lisabona subliniază mereu acest aspect. Însă trebuie spus că sunt doar estimări și nu date certe.

Carlos Leal Gomes, profesor la Universitatea din Minho, expert în litiu: ”Aici se spune mereu că suntem pe locul cinci, locul șase, locul opt ...acest lucru nu înseamnă nimic. Vom ști cum stăm doar când va începe producția ( de litiu n.r. ).”

Există un proiect care ar putea transforma Covas do Barroso, o mică parohie din nordul Portugaliei, în cea mai mare mină de litiu din Europa de Vest.

Proiectul care va fi dezvoltat de compania Savannah include explorarea pegmatitei litinifere, pentru producerea unui surse concentrate de litiu.

Dale Ferguson, CEO interimar al Savannah: ”Vom produce aproximativ 25.000 de tone de hidroxid de litiu, adică suficient material. Și dacă socotești în termeni de automobile, înseamnă că se pot face destule baterii pentru circa 500.000 de vehicule electrice noi în fiecare an.”

Carlos Leal Gomes, profesor la Universitatea din Minho, expert în litiu: ”Aceste date, în această etapă, sunt estimative, deoarece rezervele calculate sunt foarte mici. Mina pentru producerea concentratului de litiu nu este extraordinară, nici în ce privește cantitatea rezervelor, nici a mineralele. Mineralele acestea nu sunt de bună calitate. Va fi nevoie de multe eforturi, atât în termeni tehnici cât și tehnologici.”

Dale Ferguson, CEO interimar al Savannah: ”Opinia noastră este complet opusă. Am cheltuit multe milioane de dolari pentru toate lucrările de testare și putem confirma în urma acestor explorări și pe baza ultimilor 30 sau 40 de ani de dezvoltare pe marginea spodumenului, că spodumenul poate fi exploatat foarte eficient din stâncă. Este un proces foarte simplu.”

Localnicii nu sunt de acord cu proiectul

Nici localnicii din Covas do Barroso nu acceptă ușor proiectul. Agenția Portugheză de Mediu a emis la sfârșitul lunii mai o evaluare favorabilă a impactului asupra mediului, dar populația nu este convinsă de ea. La rândul ei, compania Savannah trebuie să respecte anumite condiții.

Nelson Gomes, președintele Asociației „Uniți în Apărarea Covas do Barroso”: ”Nu înțelegem cum ne ecologizăm, dacă trebuie să distrugem pădurile, să distrugem mediul, să distrugem cursurile de apă, să distrugem viețile oamenilor care trăiesc aici.”

Asociația „Uniți în Apărarea Covas do Barroso” spune că bătălia nu s-a încheiat încă și promite să ajungă în instanță pentru a opri această exploatare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE