Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Tusk a primit votul de încredere al parlamentului polonez pentru postul de premier

Update: Liberalul pro-european Donald Tusk a primit luni votul de încredere al parlamentului polonez pentru postul de premier, după opt ani de guvernare a conservatorilor din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) care au fost permanent în conflict cu Bruxellesul pe tema statului de drept, transmite Reuters.

Din cei 460 de deputaţi ai Seimului, camera inferioară a legislativului polonez, 248 au votat pentru Tusk şi 211 au votat împotrivă. Mai devreme Seimul a respins guvernul minoritar al guvernului conservator în exerciţiu Mateusz Morawiecki.

Știrea inițială: Disputele politice din Polonia pentru formarea guvernului au luat o întorsătură inedită. Polonezii s-au adunat în cinematografe și s-au ”înarmat” cu popcorn pentru a urmări dezbaterile din Parlament, unde are loc votul de încredere pentru un nou cabinet.

Votul ar putea duce la o schimbare de regim, după opt ani de guvernare naționalist-conservatoare. Donald Tusk are șanse să devină premier.

Dezbaterile politice sunt atât de aprinse încât mai multe cinematografe din Varșovia au decis să transmită în direct ședința Parlamentului.

Polonezii au venit cu poprcorn la cinema, pentru a vedea votul

Oamenii au venit în sălile de cinema, cu popcorn, pentru a asista la votul de încredere. Marea miză este înlăturarea de la putere a Partidului Lege și Justiției condus de Mateusz Moraviețki, care a obținut cel mai mare număr de voturi în alegerile din 15 octombrie, dar nu are majoritate parlamentară.

Cu toate acestea, președintele l-a desemnat premier, forțând Constituția.

Este de așteptat ca guvernul prezentat de Moraviețki să pice la vot. Astfel, cel care are șanse să devină șeful guvernului este Donald Tusk, liderul opoziției liberare proeuropene, fost premier și președinte al Consiliului European.

Alianța sa are majoritate parlamentară. Votul pentru un guvernul Tusk ar urma să aibă loc marți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE