Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, printre țările care trimit pompieri în Franța, pentru a ajuta la stingerea incendiilor

România se numără printre țările care vor trimite pompieri în Franța, pentru a ajuta la stingerea incendiilor forestiere care devastează zone întinse din sud-vestul ţării. De asemenea, patru avioane din flota UE de stingere a incendiilor au fost trimise în Franţa din Grecia şi Suedia, în urma unei solicitări din partea autorităţilor franceze, a anunţat joi Comisia Europeană

De asemenea, au fost trimise și echipe de pompieri din Germania, Polonia și Austria, pentru a ajuta pompierii francezi în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al UE, a precizat Comisia.

"UE este deplin solidară atunci când o ţară se confruntă cu o situaţie de urgenţă", a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat.

Ce va trimite România?

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pe tema acordării unui ajutor umanitar extern de urgenţă autorităţilor din Republica Franceză, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis pe acest subiect, potrivit unei informări a Guvernului.

Potrivit lui Raed Arafat, România va trimite în Franța două avioane C-17.

Totodată, "ISGU a mobilizat forțele de intervenție care vor fi formate din 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri, pe lângă 17 mijloace de intervenție, care includ 8 mașini cu capacitate de stingere, două cisterne de apă și alte mijloace necesare pompierilor pentru această deplasare", a mai spus acesta.

"Au fost mobilizați pompierii către București și Timișoara din cât mai multe județe, urmând ca mijloacele de intervenție și personalul să fie transportate de cele două avioane militare C-17 către aeroportul Bordeaux din Franța unde vor intra sub coordonarea autorităților franceze pentru lupta contra incendiilor", a mai declarat Arafat după întrunirea CNSU.

"Din punctul nostru de vedere, este o premieră în care trimitem mijloace tehnice și mașini de pompieri cu capacitate destul de mare. Vorbim și de cele de 4.000 de litri pe calea aerului, folosind avioane care aparțin unei baze militare care la solicitarea MApN au fost puse la dispoziția noastră", a conchis șeful DSU, Raed Arafat.

Mii de pompieri luptă în prezent în Franţa împotriva incendiilor de pădure reizbucnite pe fondul valurilor de căldură şi a lipsei ploilor.

Miercuri seara, opt incendii majore ardeau în Franţa - în Gironde (sud-vest), Maine-et-Loire (vest), Jura (est), Drome, Aveyron şi Lozere (sud-est).

Emmanuel Macron mulțumește statelor implicate

Totodată, președintele francez Emmanuel Macron a mulțumit statelor implicate în operațiune.

"Solidaritatea europeană este în acţiune!", a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un mesaj pe Twitter care anunţă acest ajutor european.

Grecia va trimite două avioane Canadair, iar Suedia două Air Tractor "în cursul zilei" de joi, a precizat preşedinţia franceză.

Germania trimite 64 de pompieri şi 24 de vehicule, care sunt aşteptate să ajungă în Franţa joi seara, a adăugat preşedinţia franceză, precizând că echipe de ajutor poloneze - 146 de pompieri, susţinuţi de 49 de vehicule - vor sosi vineri la prânz.

Comisia Europeană a declarat, de asemenea, că satelitul Copernicus al UE a fost activat de Paris pentru a colecta date esenţiale pentru primele echipe care vor interveni în zonele devastate de flăcări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE