Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Incendii puternice și secetă în Europa. În Franța, peste o mie de pompieri se luptă cu flăcările

Peste o mie de pompieri au fost mobilizați pentru a stinge un puternic incendiu de vegetație în sud-vestul Franței.

Țara se confruntă cu un nou val de căldură, iar seceta a afectat mai multe regiuni. Situația este complicată și în țările vecine, unde autoritățile au impus măsuri de raționalizare a apei, în condițiile în care debitul mai multor râuri a scăzut puternic.

Au fost evacuați mii de oameni

Un incendiu uriaș de vegetație, care a distrus zeci de case, a forțat evacuarea a mii de locuitori în regiunea Gironde din sud-vestul Franței. Autoritățile cred că incendiul puternic a fost provocat de așa-numitele „focare zombi”, când focul mocnește la sol și provoacă noi incendii.

Este posibil ca incendiul să se răspândească în subteran și apoi să reizbucnească în zonele cu vegetație. În acel moment, din cauza vegetației uscate și a umidității extrem de scăzute, focul a pornit foarte repede și a aprins pinii.

6.000 de hectare de păduri, distruse

Incendiul a deja distrus 6.000 de hectare de păduri de pini, începând de marți după-amiază.

Totodată, temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor a dus la reducerea puternică a apei în mai multe râuri din Europa. Autoritățile din Germania, de exemplu,  avertizează că nivelul apei de pe Rin ar putea atinge, în zilele următoare, un nivel minim critic. Prin urmare, ar putea fi perturbat transportul fluvial de cărbune și benzină.

Și în Anglia, unde a fost emisă o avertizare de căldură extremă, apa în râul Tamisa scăzut. Cel mai fierbinte an din ultimele decenii a provocat chiar secarea mai multor izvoare ce alimentează acest râu emblematic pentru Anglia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE