Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Pompierii din România, campioni mondiali la acordarea primului ajutor

Publicat de: Euronews

Pompierii români și-au dovedit capacitatea de a salva vieți peste hotare. O echipă de paramedici din Capitală s-a clasat pe primul loc la acordarea primului ajutor în cadrul Campionatului Mondial al Salvatorilor. Victoria a venit cu două zile înainte de Ziua Pompierilor, sărbătorită de salvatorii din toată țara. La monumentul dedicat lor din Capitală a avut loc o ceremonie religioasă în memoria celor care au căzut la datorie. Totodată, iar porțile tuturor unităților din țară au fost deschise pentru cetățeni.

Așa au fost așteptați la aeroport paramedicii din cadrul ISU București-Ilfov care au participat la Campionatul Mondial al Salvatorilor. Competiția a avut loc la Luxemburg și au participat peste 70 de echipaje din 16 țări. Cel din București, format din trei paramedici, un antrenor și șeful lotului, s-a clasat pe primul loc la proba de acordare a primului ajutor, la secțiunile „general” și „complex”.

70 de echipaje din 16 țări

Lucian Tătaru, pompier: „Pentru noi a fost o primă parte, am avut emoții mari. A fost o competiție frumoasă, complexă, cu o organizare foarte bună, scenarii aduse cât mai aproape de real, ceea ce întâlnim în viața de zi cu zi. A trbuit să ne punem mintea la contribuție.”

Valentin Cipoeru, pompier: „Acolo am dat tot ce a fost mai bun din noi și a fost foarte bine. Au vrut să vadă cât mai apropae de real cum ne descurcăm în cazurile simple și complexe, să vadă exact situațiile pe care le întâlnim și pe teren. Am avut ocazia să concurăm cu cei mai buni.”

Cristian Botnarenco, pompier: „La nivel de competiție, protocolul a fost unul și același pentru toată lumea, iar noi pe partea europeană avem un anumit protocol, unul standard. Ca și echipament la fel. Am lucrat cu echipamentul nostru și au fost puse la dispoziție și echipamente din diverse țări.”

Ionuț Ioțe, instructor: „Scenariile au fost compuse din două probe: proba cu o singură victimă, scenariu standard și a doua probă în care au fost evaluate două victime, scenariu complex.”

Lucian Ciongaru, șeful lotului: „Există un chek list la fiecare dintre probe, iar evaluatorii marchează în cadrul acelui check list dacă echipele care concurează ating acei itemi existenți.”

Victorie de ziua lor

Victoria salvatorilor a venit cu două zile înainte de Ziua Pompierilor. La monumentul dedicat lor din Capitală a avut loc o ceremonie religioasă și au fost depuse coroane de floare în memoria celor căzuți la datorie.

La eveniment a participat și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care a vizitat, luna trecută fabrica ce produce cele șase elicoptere medii-grele Black Hawk pe care urmează să le primească salvatorii din țara noastră.

„Aceste elicoptere ne vor aduce o forţă în plus şi o capacitate în plus de intervenţie, pentru că ele sunt multirol, participă la stingerea incendiilor de pădure, evacuarea medicală de patru persoane în stare gravă, tranposrtul persoanelor, salvare de la inundaţii, troliere. Toate acestea plus rolul lor în cătare salvare maritimă. Le așteptăm să ajungă anul viitor. Pe lângă ele, anul viitor, mai așteptăm și cele două avioane moderne de transport medical care vor avea echipamente ultramoderne”, a declarat Raed Arafat.

Klaus Iohannis: Aveţi vocaţie de salvatori şi vă suntem recunoscători pentru sacrificiile uriaşe făcute

Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru salvatorii români, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni.

„De-a lungul timpului, pompierii şi-au îndeplinit cu abnegaţie misiunile şi au demonstrat că sunt un sprijin stabil şi puternic pentru societatea civilă şi pentru comunităţi. Profesionalismul şi seriozitatea au constituit premisele încrederii de care pompierii se bucură astăzi din partea cetăţenilor. Rolul dumneavoastră a crescut de la an la an, dobândind noi valenţe. De la o instituţie cu un rol principal în stingerea incendiilor, aţi reuşit să vă transformaţi într-o instituţie universală de intervenţie şi salvare, care depăşeşte acum cu mult responsabilităţile pe care le aveaţi în urmă cu trei decenii. Populaţia se bazează mult pe dumneavoastră, indiferent de natura provocării sau a dezastrului care ameninţă comunităţile", a spus şeful statului, la ceremonia organizată în curtea Palatului Cotroceni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE