Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poluarea aerului, o problemă gravă. Comisia Europeană vrea să înăsprească regulile privind calitatea aerului

Anual 300 de mii de europeni mor prematur din cauza poluării. De aceea, Comisia Europeană vrea standarde mai stricte privind calitatea aerului și a apei.

Implementarea lor va costa aproape 10 miliarde de euro anual pentru țările membre UE, estimează Comisia. Cetățenii care suferă de pe urma problemelor de mediu vor putea primi compensații de la statele poluatoare.

Poluarea aerului, o preocupare pentru europeni

Pentru a denunța inacțiunea autorităților publice, nouă cetățeni belgieni au decis să dea în judecată guvernele regionale ale țării pe care le acuză de încălcarea drepturilor lor fundamentale. Eric Vandezende, în vârstă de 60 de ani, credea că nu mai suferă de astm. Dar în ultimii ani a avut din nou probleme de respirație.

Eric Vandezande, reclamant: „Acum 5 ani mi-a revenit astmul și a realizat că există o legătură directă cu poluarea aerului. Pentru că atunci când am avut probleme cu respirația, am sunat medicul pneumolog, care mi-a spus că pot să-mi dublez doza de cortizon vreme de câteva săptămâni, dar să știu că apelul meu coincide cu un vârf de poluare.”

Comisia Europeană propune reguli mai stricte

Reclamanții belgieni cer autorităților să scadă pragul de poluare pentru a se pune de acord cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Comisia Europeană a propus miercuri noi reguli, mai stricte, privind calitatea aerului. Obiectivul este de a aduce Uniunea până în 2030 mai aproape de standardele stabilite de OMS pentru a ajunge până în 2050 la poluare zero a aerului.

Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru Mediu: „Cu această legislație și cu legislația actuală, ne așteptăm să reducem mortalitatea cu 78% în următorii zece ani. Acest lucru nu va fi bun doar pentru sănătatea cetățenilor, ci va fi benefic și pentru economie.”

Comisia propune tocmai instituirea unei acțiuni judiciare colective în cazul în care sănătatea cetățenilor este afectată de încălcarea normelor europene privind calitatea aerului. Prin urmare, și alții ar putea recurge la tipul de procese lansate în Belgia și în Germania acum câteva săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE