Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia a inaugurat un canal spre Marea Baltică pentru a evita apele teritoriale ruse

Polonia a inaugurat sâmbătă un canal care îi permite să ajungă la portul său Elblag de la Marea Baltică, fără să treacă prin apele teritoriale ruseşti, transmite Agerpres.

Până în prezent, pentru a ajunge în largul mării, navele care părăseau Elblag trebuiau să ocolească o peninsulă aparţinând în parte Poloniei şi în parte Rusiei şi să-i ceară autorizaţie de cerere acesteia din urmă, ceea ce Varşovia a dorit să evite.

„Este vorba de a deschide această cale pentru a nu trebui să mai cerem acordul unei ţări care nu ne este prietenoasă", a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda, în cursul unei ceremonii inaugurale a canalului, amintind contextul invaziei ruse în Ucraina vecină.

Polonia, ţară membră a UE şi NATO, susţine ferm Kievul

Accesibilă pentru moment doar navelor mici, calea fluvială deschisă prin acest canal ar trebui să permită în final să ajungă la Elblag, situat la distanţa de 25 km, navelor cu lungimea de până la 100 de metri, largi de 20 de metri şi cu pescajul de 4,5 metri, potrivit Ministerului polonez al Infrastructurilor.

Lucrări de dragare şi de dezvoltare a diverselor infrastructuri de transport urmează să fie terminate până în septembrie 2023, costul total al proiectului fiind estimat la circa două miliarde de zloţi (n.r. 420 de milioane de euro).

Proiectul a suscitat o controversă în special între susţinătorii noii căi de acces la Marea Baltică şi ecologişti, care evocă riscuri pentru fauna şi flora care ar putea fi afectate de evoluţia salinităţii apei din deltă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE