Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polițiștii locali din Bacău cer zile libere pentru condițiile grele de muncă

Publicat de: Euronews

Polițiștii locali din Bacău vor spor pentru condițiile grele de muncă, cum ar fi scrisul la calculator. Potrivit documentelor atașate la solicitare, polițiștii locali motivează că articulațiile au de suferit din cauza scrisului. În plus, ei susțin că sunt supuși mai multor riscuri, cum ar fi și statul îndelungat pe scaun. Reprezentanții poliției locale spun, însă, că expertiza s-ar referi doar la dispozitivele pe care ei le folosesc.

Toți angajații instituției ar putea beneficia de zilele libere

Polițiștii locali din Bacău vor cinci zile libere pe an, spor pentru condiții vătămătoare de muncă. În acest sens au făcut o cerere către primăria municipiului Bacău.

„Acordarea a cinci zile libere suplimentare, fundamentate pe legislația în vigoare și pe buletine de expertiză create de Direcția de Sănătate Publică Bacău. Aparat de specialitate a verificat legalitatea procedurii și am trimis acest proiect către organul care va decide oportunitatea, adică Consiliul Local Bacău,” a declarat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, primarul municipiului Bacău.

Conform documentelor atașate la solicitare, șoferii, de exemplu, intră în contact cu microbi atunci când duc diverse dosare, alți polițiști stau ore întregi pe scaun sau tastează prea mult la calculator și asta poate duce la probleme cu articulațiile. Reprezentanții poliției locale spun, însă, că nu despre asta ar fi vorba.

„De acest spor beneficiază și alte poliții locale din țară. Menționăm că toți angajații instituției noastre ar putea beneficia de cele cinci zile de concediu. Vorbim despre o expertiză care se referă la toate dispozitivele pe care polițiștii locali le folosesc atât în teren, cât și la sediul instituției noastre,” a declarat Oana Cojocaru, consilier Poliția Locală, Bacău.

Cetățenii au o părere diferită

Expertiza a fost realizată de o firmă privată, dar și de către Direcția de Sănătate Publică Bacău.

„La evaluarea condiției de muncă menționată în buletinul de determinare prin expertizare la care s-a făcut referire au contribuit precizările din fișa postului și ne referim aici la polițist local cu atribuții de șofer ce are ca sarcină de serviciu transportul și arhivarea dosarului de la sediul central la arhiva unității, locație diferită de sediul central,” a declarat Anda Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al DSP Bacău.

Cetățenii de rând nu sunt de aceeași părere cu polițiștii.

„E ridicol. Nu sunt de acord. Nu sunt munci grele. Sunt minerii. În ce condiții lucrează minerii și nu cred că le-ar trece prin cap să aibă din ce în ce mai multe beneficii,” a declarat o femeie.

Ședința de consiliu local va avea loc luni, 31 octombrie. Nu este prima dată când polițiștii locali din Bacău beneficiază de acest spor. În 2017 au mai făcut o astfel de solicitare și a fost acceptată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE