Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Germania revine asupra promisiunii de suplimenta cheltuielile pentru apărare după invadarea Ucrainei

Guvernul Germaniei a evitat să precizeze dacă își va respecta promisiunea de a crește alocările bugetare pentru apărare la 2% din PIB, ceea ce ar putea fi o încălcare a angajamentului asumat, la doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, scrie publicația Politico.

De asemenea, oficialii de la Berlin au încercat să minimalizeze avertismentele privind întârzierile interne cu privire la întârzierile unei achiziții emblematice de noi avioane de luptă.

În cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului federal german a afirmat că obiectivul privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare va fi ratat nu numai în acest an, ci probabil și anul viitor:

„Este încă un subiect deschis dacă acest (obiectiv) va fi atins" în 2023, a declarat Steffen Hebestreit, adăugând că "așteptarea sa prudentă" este că Germania va îndeplini obiectivul în această legislatură, care se încheie în 2025.

Afirmațiile reprezentantului Guvernului de la Berlin vin pe fondul criticilor lansate cu privire starea capacităților militare ale Germaniei, la nouă luni după ce cancelarul Olaf Scholz a anunțat o reformă a politicii de apărare și securitate a țării. Săptămâna trecută, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a fost criticată în termeni duri de propria coaliție de guvernare, în condițiile în care nu a comandat suficiente rezerve de muniție, în pofida lipsurilor cunoscute de mult timp.

De asemenea, posibila amânare a achiziționării avioanelor de luptă F-35 pentru Forțele Aeriene germane a generat tensiuni. Ministerul german al Apărării a recunoscut într-o scrisoare confidențială către parlamentari, document obținut de publicația Politico, faptul că achiziția avioanelor invizibile, primele opt urmând a fi livrate în 2026, riscă să fie împiedicată din cauza „întârzierilor și a costurilor suplimentare".

Din documentul Ministerului german al Apărării reiese că obiectivul de a avea primul avion F-35 operațional până în 2026 este „prea ambițios”, invocând lucrările necesare la o bază aeriană, dar și tergiversări în implementarea procedurilor birocratice necesare, cum ar fi permisele de zbor.

În schimb, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării le-a spus jurnaliștilor că „proiectul este, în mod clar, pe drumul cel bun”.

Întârzierea alocării de fonduri suplimentare pentru apărare ar putea afecta credibilitatea Guvernului german , într-un moment în care Berlinul încearcă să își asume un rol mai important în asigurarea apărării și securității pe scena europeană și internațională.

Angajamentul de a fi alocat de 2% din PIB a fost una dintre principalele promisiuni făcute de cancelarul Olaf Scholz, în discursul susținut în februarie, în Parlamentul german, la doar câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE