Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Platforma #nofake pentru raportarea deepfake. Noua metodă a Ministerul Digitalizării pentru sesizarea conținutului fals de pe internet

Dacă dați de conținut deepfake pe internet, puteți de acum să anunțați Guvernul. Ministerul Digitalizării a creat prima platformă oficială pentru raportarea imaginilor și clipurilor false. Iar aceasta este extrem de utilă având în vedere că România se pregătește de patru rânduri de alegeri, iar multe din informațiile false circulă tocmai pe rețelele sociale. 

Cum funcționează platforma

Pasul 1: Se accesează site-ul Ministerului Digitalizării. 

Pasul 2: Se vizualizează #nofake și se apasă ”Aici”. 

Pasul 3: Se specifică platforma: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok sau Google. De exemplu, se selectează Facebook și se introduce linkul. Pasul 4: Se furnizează e-mailul. 

Pasul 5: Se adaugă observații suplimentare (opțional).

Pasul 6: Se apasă butonul "Trimite". Informația se transmite echipei de experți. 

Pasul 7: Se așteaptă maxim 60 de minute pentru decizia privind deepfake-ul.

În cazul în care experții ministerului constată că este vorba despre un astfel de conținut, cer rețelelor sociale eliminarea lui. Specialiștii atrag atenția că demersul ar trebui însoțit și de educarea românilor cu privire la ce înseamnă un deepfake, așa cum deja se întâmplă la nivelul Uniunii Europene. 

Loredana Vladu, director al departamentului de comunicare la SNSPA:  ”Această platformă, demersul în sine, de fapt, este similar cu alte inițiative similare pe plan european. Și aici m-aș gândi la platforma EU versus Dezinfo, care are deja doi, trei ani, cred că, de activitate. Și care are un dublu obiectiv și anume acela de a-i ajuta pe cetățeni să semnaleze, într-adevăr dacă se confruntă cu informații înșelătoare dezinformări, deepfakes și așa mai departe, dar are și o componentă de educație. Iar eu cred că această componentă, de educație, trebuie să fie prezentă și la noi într-o formă sau alta.” 

Tentativele de manipulare, denigrare și dezinformare, semnalate Ministerului Digitalizării

Pe site-ul Ministerului Digitalizării, puteți semnala și tentative de manipulare, dezinformare sau denigrare. Și găsiți și o secțiune cu informații generale despre cum să distingeți adevărul de falsuri, informații relevante, mai ales înainte de alegeri. 

Andrei Țăranu, analist politic: ”Deepfake ul este, din nefericire, una dintre cele mai uzate în această perioadă forme de campanie electorală. Iar experții în media spun că nu doar politicienii sunt în campanie.”

Dragoș Stanca, expert digital media: ”Platformele big tech și politicienii români în anul 2024 au un punct în comun și anume ambele sunt în campanie electorală. Platformele big tech își negociază poziții cât mai bune în relație cu reglementările care vin din partea Uniunii Europene și care trebuie implementate apoi la nivel național, iar politicienii noștri au nevoie de platforme de comunicare și platformele de social media le asigură astfel de platforme și au nevoie și de imaginea că fac ceva să rezolve problemele pe care platformele big tech le generează în societate. Sper să fie un exercițiu real, cu substanță și cu rezultate, nu doar o campanie de PR.” 

Platforma poate fi accesată oricând, iar experții ministerului lucrează în fiecare zi, inclusiv în weekend, de la 8:00 dimineața la 10:00 seara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE