Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Planul UE de autolimitare a consumului de energie electrică. Cum funcționează contoarele automate care merg fără intervenția utilizatorului

Uniunea Europeană are printre proiectele care țin de raționalizarea energiei electrice și gazelor o idee ce ține de a reduce de la distanță puterea contoarelor din locuințe, automat și fără intervenția utilizatorului.

Acest lucru ar fi posibil datorită ”contoarelor inteligente” instalate în locuințe, de a doua generație instalate în majoritatea locuințelor, care permit ”activarea, dezactivarea și schimbările de putere” de la distanță.

Soluția extremă ar fi răspunsul la cel mai rău scenariu, dar la care Uniunea Europeană îl are în vedere și îl pune la dispoziție statelor membre pentru a se gândi și pentru a evita colapsul rețelei energetice, potrivit Europa Today.

Raționalizarea de la distanță a energiei electrice este deja permisă de tehnologia în uz, iar acum a fost pusă pe hârtie într-un proiect al Uniunii Europene ca posibilă măsură pentru economisirea de energie.

Proiectul prezentat în spațiul public are în vedere și o ”raționalizare ascunsă” a proviziilor în timpul orelor de vârf: contorul din casele noastre, acum setat la 3,3 kilowați-oră, ar putea, prin urmare, să fie redus în putere - între orele 8 și 19 - împiedicând funcționarea mai multor aparate electrocasnice în același timp.

Nicolae Ciucă: „Avem o iarnă grea în față”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România traversează o ”perioadă a incertitudinii şi nesiguranţei” și ”avem o iarnă grea în faţă pe care trebuie să o pregătim cu înţelepciune”.

Șeful Executivului a lansat acest îndemn, duminică, la Țebea, unde a fost prezent la comemorarea lui Avram Iancu.

"Din nefericire, trecem printr-o perioadă a incertitudinii şi nesiguranţei. Oamenii au multe temeri şi pe bună dreptate sunt îngrijoraţi pentru ce le rezervă ziua de mâine. Avem un război nu departe de graniţele României, avem o serie de efecte negative ale acestui război pe care le resimţim în viaţa noastră de zi cu zi.

Avem o iarnă grea în faţă pe care trebuie să o pregătim cu înţelepciune, echilibru şi responsabilitate. Nu va fi uşor, dar România va reuşi să depăşească toate aceste greutăţi, pentru că suntem pregătiţi pentru orice scenariu.”, a zis Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE