Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Piața Revoluției ar putea deveni spaţiu exclusiv pietonal. Viceprimar: ”E faimos proiectul, toată lumea a discutat, dar nimeni nu l-a pus pe hârtie”

Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, a propus luni ca Piața Revoluției să fie transformată într-un spațiu exclusiv pietonal. Este vorba despre zona din jurul Ateneului Român, care cuprinde: Piaţa George Enescu, Piaţa Revoluţiei şi parcarea din faţa Ministerului Afacerilor Interne.

Viceprimarul Capitalei a afirmat că, pentru a pune în practică acest proiect, e nevoie ca pe strada Ion Câmpineanu să devină una cu sens unic pentru a putea prelua fluxul de mașini de pe Calea Victoriei. De asemenea, Stelian Bujduveanu a explicat că a purtat discuții pe această temă cu specialiştii de la Comisia Tehnică de Circulaţie, potrivit Agerpres.

El s-a declarat convins că proiectul va fi implementat, având în vedere succesul pe care l-a avut inițiativa prin care Calea Victoriei devine arteră pietonală în week-end-uri.

”Avem un proiect - şi îl vom lansa. E faimos proiectul, toată lumea a discutat, dar nimeni nu l-a pus pe hârtie. Ştiţi toată zona de la parcarea George Enescu, de la Ateneu din faţă? Din analizele noastre şi din punctul nostru de vedere - şi al meu personal - este singura zonă care se pretează pentru a fi o veritabilă zonă pietonală, de «leisure» pentru Municipiul Bucureşti. (...) Avem şi proiectul PIDU - pietonalizarea din faţa Comitetului Central. Dar hai să fim mult mai curajoşi.

Şi proiectul pe care noi îl avem astăzi la nivelul Direcţiei Transporturi şi pe care îl vom lansa în perioada următoare este o sistematizare a traficului, încât să împingi traficul de pe Calea Victoriei, de la intrarea în piaţă, pe Ion Câmpineanu, iese în faimoasa intersecţie care dă în sus, spre Magheru. Adică tu reuşeşti să fluidizezi toată zona de acolo. Şi ai, în sfârşit, în Municipiul Bucureşti o piaţetă care poate fi amenajată", a precizat Stelian Bujduveanu, în cadrul dezbaterii "Oraşul la scară umană", organizată de publicaţia GreenCommunity.

Piața Revoluției, zonă pietonală: ”Sensurile de mers şi închiderea spaţiului se pot face peste noapte”

Viceprimarul Capitalei a mai precizat că proiectul va fi supus dezbaterii publice, dar a amintit că acesta nu necesită o exproprieri și nici plan urbanistic zonal, motiv pentru care crede că poate fi implementat în timp foarte scurt.

”Sensurile de mers şi închiderea spaţiului se pot face peste noapte. Implicaţiile ulterioare, de excavare şi creare a unui parcaj subteran, aşa cum s-a dorit - care să fie extins pe toată porţiunea aceasta - evident, va dura mulţi ani. (...)

De ce l-am gândit? Putem salva spaţiul verde din spate, de la Sala Palatului. Ştiţi acele două mari parcări, care au fost mult dezbătute în PIDU. Fiecare parcare, dreapta şi stânga, cele două alveole, presupun câte 500 de locuri de parcare. E o crimă să distrugi tot spaţiul acela verde, ca să pui parcare. Ca să pui maşinile subteran - indiferent ce o să spună specialiştii, că ai sol de doi metri - ai pomi, ai verdeaţă. Du-te, domnule peste drum, că e bulevard, fă acolo parcare subterană", a spus Stelian Bujduveanu, conform sursei citate.

Viceprimarul Capitalei: ”Niciun proiect din ultimii zece ani nu a luat în calcul cetăţeanul”

Bujduveanu a remarcat că Bucureştiul este în prezent un oraş ”neprietenos cu oamenii”. Viceprimarul consideră că în ultima perioadă nu a existat ”o viziune a edililor” de a trece de la un oraş "gândit pentru maşini şi pentru trafic" la un oraş "pentru oameni".

”Fiecare are un oraş preferat. De ce ne place Milano? Pentru că vedem piaţeta mare din faţa Domului? De ce ne place enorm Trafalgar Square? Dacă facem un exerciţiu foarte simplu şi fiecare numeşte oraşul lui preferat sau zona lui preferată, unde a fost în vizită, o să vedeţi că avem un singur punct comun cu toţii.

Un spaţiu comun, care adună diferite activităţi, de la faimosul Times Square, în New York... Asta ne atrage la un oraş în străinătate şi asta ar trebui se ne dea de gândit. Pentru că niciun proiect din ultimii zece ani nu a luat în calcul cetăţeanul, ci s-a axat prea mult pe a rezolva o problemă - traficul, termoficarea, curăţenia - dar nu s-a gândit la cetăţeanul care este în centrul acestor probleme", a spus Stelian Bujduveanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE