Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum a renăscut un oraș din Europa, după ce a pus mai mult preț pe pietoni, decât pe mașini

În centrul unui oraș spaniol pietonii au acum prioritate absolută. În două decenii, Pontevedra s-a transformat dintr-un oraș în decădere într-o locație atractivă, unde ai vrea să trăiești.

Doar în afara perimetrului central din Pontevedra mașinile pot circula cu o relativă libertate. În centrul vechi și pe străzile din jurul orașului spaniol cu 80.000 de locuitori, pietonii au prioritate absolută.

Impactul schimbării

Elena Herroro s-a mutat din Madrid în Pontevedra pentru a renunța la navetism și pentru comoditate.

„Aici totul este destul de aproape. Centrul de sănătate este aproape în spatele casei mele, spitalul este, de asemenea, în apropiere, am mai multe supermarketuri, de fapt, sub casa mea, așa că nimic esențial nu este departe”, spune aceasta.

Modelul orașului a avut și un impact asupra afacerilor locale, cu o creștere de 7% a numărului de magazine și restaurante în urma reformelor, potrivit Euronews.

Schimbările au început în 1999, mai întâi cu pietonalizarea orașului vechi, apoi cu implementarea unei strategii pentru a se asigura că transformarea este văzută ca fiind pozitivă.

De asemenea, primăria a creat Metrominuto, o hartă asemănătoare cu hărțile de metrou din marile orașe, cu timpii de mers pe jos între diferite locuri.

Securitate sporită

Traficul rutier este limitat la 10 km/h în interiorul centrului orașului, iar accesul justificat este permis doar pentru o perioadă scurtă de timp.

De când autoritățile au actualizat planificarea orașului, Pontevedra a atins o piatră de hotar: niciun pieton nu a fost ucis într-un accident de circulație în mai bine de un deceniu.

De asemenea, s-a dorit un oraș singur și pe timp de noapte. Așa că iluminatul public asigură o vizibilitate maximă pietonilor în zonele des circulate de mașini. Luminile se schimbă în funcție de momentul nopții: sunt mai albe în primele ore de întuneric, când încă există activitate, iar apoi își schimbă culoarea.

În 2014, Organizația Națiunilor Unite a desemnat Pontevedra drept cel mai confortabil oraș din Europa în care se poate trăi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE