Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Philadelphia își cere scuze pentru experimentele făcute pe deținuții de culoare

Publicat de: Oana Stoica

Orașul Philadelphia a prezentat joi scuze pentru experimentele medicale lipsite de etică efectuate pe deținuți, majoritatea de culoare, la închisoarea Holmesburg din anii 1950 până în anii 1970.

„Fără nicio scuză, transmitem în mod oficial scuze sincere celor care au fost supuși la acest abuz inuman și oribil. De asemenea, ne pare rău că a durat mult prea mult timp pentru a auzi aceste cuvinte”, a transmis Jim Kenney, primarul din Philadelphia, potrivit AP.

Experimente făcute pe deținuți de culoare

Demersul vine după ce activiști ai comunității și familiile unora dintre acei deținuți au ridicat problema necesității unor scuze oficiale.

Urmează o serie de scuze din partea mai multor orașe americane pentru politici rasiste istorice sau pentru greșeli comise în urma recunoașterii rasiale la nivel național după uciderea lui George Floyd de către un ofițer de poliție din Minneapolis.

Orașul i-a permis cercetătorului Dr. Albert Kligman, de la Universitatea din Pennsylvania, să efectueze experimente dermatologice, biochimice și farmaceutice. Experimentele au expus în mod intenționat aproximativ 300 de deținuți la viruși, ciuperci, azbest și agenți chimici, inclusiv dioxină - o componentă a Agentului Orange. Marea majoritate a experimentelor lui Kligman au fost efectuate pe bărbați de culoare, dintre care mulți așteptau să fie judecați și încercau să economisească bani pentru cauțiune sau erau analfabeți, a declarat orașul.

Cicatrici pe viață

Kligman, care avea să devină pionierul tratamentului împotriva acneei și a ridurilor Retin-A, a murit în 2010. Mulți dintre foștii deținuți vor avea cicatrici pe viață și probleme de sănătate în urma experimentelor. Un grup de deținuți a intentat un proces împotriva universității și a lui Kligman în 2000, care a fost în cele din urmă respins din cauza prescripției.

Primarul din Philadelphia, Jim Kenney, a declarat în scuzele prezentate că experimentele au exploatat o populație vulnerabilă, iar impactul acestui rasism medical s-a extins timp de generații.

Anul trecut, Universitatea din Pennsylvania a prezentat scuze oficiale și a retras numele lui Kligman de pe unele distincții, cum ar fi o serie de conferințe anuale și o catedră. De asemenea, universitatea a direcționat fonduri de cercetare către bursieri axați pe probleme dermatologice la persoanele de culoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE