Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Phenianul a lansat mai multe baloane cu deşeuri în Coreea de Sud. În replică, Seulul a decis suspendarea acordului intercoreean din 2018

Consiliul securităţii naţionale al preşedinţiei sud-coreene (NSC) a decis luni suspendarea acordului militar semnat în 2018 cu Coreea de Nord, drept răspuns la lansarea de către Phenian a sute de baloane cu deşeuri deasupra Coreei de Sud, relatează Reuters.

Reprezentanţii ministerelor participanţi la reuniunea NSC au convenit să propună moţiunea de suspendare a Acordului militar din 19 septembrie (2018) la şedinţa de cabinet prevăzută pentru marţi, se precizează într-un comunicat al biroului prezidenţial de la Seul.

Acordul a fost semnat de miniştrii apărării ai celor două Corei la summitul intercoreean din 2018 de la Phenian cu scopul de a pune capăt tuturor gesturilor de ostilitate peste graniţă.

Acesta va fi suspendat "până la restabilirea încrederii reciproce", au menţionat autorităţile sud-coreene.

Aproape 1.000 de baloane pline cu deşeuri, lansate de Phenian

De marţi, aproape 1.000 de baloane pline cu deşeuri, de la mucuri de ţigară la excremente de animale, au fost lansate de Phenian spre Coreea de Sud. Duminică, Phenianul a anunţat totuşi că a hotărât "să suspende" lansările, dând asigurări că această "contramăsură" a fost eficientă.

Phenianul a afirmat la debutul săptămânii că baloanele sale, "cadouri sincere", reprezintă o ripostă la trimiterea pe teritoriul său a unor baloane încărcate cu manifeste împotriva liderului Kim Jong Un.

Coreea de Nord este de multă vreme exasperată de aceste acţiuni ale militanţilor sud-coreeni, care trimit uneori bani, orez sau stick-uri USB cu ficţiuni de televiziune sud-coreene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE