Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O rachetă nord-coreeană, care transporta un satelit-spion, a explodat în aer. Phenianul notificase Japonia

Coreea de Nord a eșuat în încercarea de a trimite în spațiu al doilea satelit militar de recunoaștere. Racheta care transporta satelitul a explodat în aer, din cauza unei suspecte probleme la motor, după cum informează agenția de presă nord-coreeană KCNA.

Inițial, Phenianul notificase Japonia, cu câteva ore înainte, și a precizat că lansarea rachetei care va transporta acel satelit militar de recunoaștere va avea loc între 27 mai și 4 iunie. Lansarea a avut loc, numai că fără succes.

O rachetă nord-coreeană, care transporta un satelit-spion, a explodat în aer

După ce au primit notificarea, niponii și sud-coreenii au reacționat imediat și și-au avertizat vecinii că "această acțiune este ilegală", pentru că încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, având în vedere că satelitul este lansat cu ajutorul tehnologiei rachetelor balistice.

Nici apelul Ministerului de Externe al Japoniei nu a avut succes în încercarea de a-i convinge pe nord-coreeni să anuleze aceasă lansare. Sud-coreenii au spus că lansarea "este un gest provocator și o amenințare a securității din zonă", mai ales că lansarea sateliților încalcă dreptul suveran la autoapărare și la explorarea spațiului, conform rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

În notificarea trimisă, nord-coreenii au emis și avertismente de navigație pentru anumite zone din Marea Galbenă și insula filipineză Luzon, adică între Peninsula Coreeană și China, pentru că în acele zone puteau să cadă resturi din racheta de tip de tip Malligyong-1-1 care transportă satelitul, după cum spune Paza de Coastă japoneză, citată de AP.

Oficialii militari din Coreea de Sud au declarat că au detectat o traiectorie de lansare despre care se spune că era a unui satelit spion tras din centrul spațial principal al Nordului, la ora locală 22:44. Patru minute mai târziu, mai multe fragmente au fost găsite în apă. Biroul prim-ministrului japonez a emis o alertă pentru insula Okinawa, după lansarea din Coreea de Nord, iar alerta a fost ridicată la scurt timp.

Imaginile televiziunii publice japoneze NHK au arătat o imagine surprinsă de o cameră aflată în nord-estul Chinei, în care se vedea o lumină portocalie pe cer și apoi o aparentă explozie, după câteva minute.

Coreea de Nord a lansat un satelit militar de spionaj în noiembrie 2023

Prima dată când Coreea de Nord a reușit să trimită un satelit în spațiu a fost în nioembrie 2023. El a ajuns, în cele din urmă, pe orbită, după două încercări ratate, ambele în 2023. Phenianul susține că acel satelit a reușit să obțină "imagini de supraveghere" cu Casa Albă, cu Pentagonul și cu alte instalații americane, însă nu a oferit dovezi, potrivit Reuters.

  • Anul trecut, președintele nord-coreean Kim Jong Un a vizitat Rusia, iar Vladimir Putin i-a promis că țara sa va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți.

Coreea de Nord spune că, în acest an, vor mai fi lansați trei sateliți militari de spionaj, ca parte a eforturilor de a construi o rețea de supraveghere spațială pentru a face față a ceea ce regimul de la Phenian numește "amenințările militare în creștere conduse de SUA."

ONU interzice Coreei de Nord să efectueze orice lansare de sateliți, pe care îi consideră drept "sateliți sub acoperire" pentru testarea tehnologiei rachetelor cu rază lungă de acțiune. De cealaltă parte, Coreea de Nord susține ferm că are dreptul de a lansa sateliți și de a testa rachete. Kim Jong Un a spus că sateliții spion vor permite armatei sale să monitorizeze mai bine activitățile militare din SUA și Coreea de Sud și să sporească "amenințarea reprezentată de rachetele sale cu capacitate nucleară".

Această tentativă de lansare a unui satelit militar de recunoaștere are loc la câteva ore după ce liderii din Coreea de Sud, China și Japonia s-au întâlnit la Seul, în primul lor summit trilateral după mai bine de patru ani. Este extrem de neobișnuit ca nord-coreenii să întreprindă acțiuni militare provocatoare atunci când China, aliatul său principal și principala "conductă economică" sunt angajați într-o întâlnire diplomatică la nivel înalt în regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE