Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petre Daea: Încă un ajutor de 30 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru fermieri

România mai primește aproape 30 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru sprijinirea fermierilor afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina. Anunțul a fost făcut de ministrul ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Euronews. Ajutorul vine la pachet cu decizia de sistare, cel puțin până pe data de 5 iunie, a importurilor de cereale ucrainene către cinci state, printre care și România.

”Ne bucuram astăzi de cele două regulamente care au apărut la nivelul Comisie Europene. Unul care spune care e suma compensatorie pentru fermierii români și este de 29,73 mil euro. Al doilea regulament care instituie o regulă europeană necesară pentru interzicerea importurilor de cereale. E vorba de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță,” a spus Petrea Daea, ministrul Agriculturii.

Prima tranșă de ajutor pentru România a fost de 10 milioane de euro

Ajutorul pentru România face parte dintr-un nou pachet de sprijin în valoare totală de 100 de milioane euro. Acești bani sunt acordați statelor afectate de importurile de cereale ucrainene.

”Joi va avea loc o reuniune a reprezentanților permanenți ai guvernelor din statele membre și posibil să auzim atunci o confirmare din partea Bruxelles-ului în privința acestei sume de 30 de milioane. Cert este că decizia Comisiei de a opri importurile în cinci țări: România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia demonstrează ca la nivelul Comisiei Europene s-a greșit când s-au decis culoarele verzi pentru produsele ucrainene în condiții preferențiale fără taxe și fără controale,” a explicat Carmen Avram, europarlamentar.

Prima tranșă de ajutor primită de România pentru fermierii afectați de importul cerealelor ucrainene a fost de 10 milioane de euro. Această sumă a iscat proteste în rândul fermierilor. Ei au spus că au avut pierderi de sute de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE