Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petiție a studenților pentru decontarea directă a transportului public. Cât de complicat este să recuperezi banii

Nu mai puțin de 2.000 de studenți au semnat o petiție prin care-i cer Ministerului Educației să le acorde reducerea de 90% la transportul public local atunci când își achiziționează abonamentele.

În prezent, reducerea se face prin decont la facultate, o procedură greoaie și care durează săptămâni sau luni de zile și nu toți tinerii își permit să plătească transportul din propriul buzunar.

Între timp, Ministerul Educației pasează problema de la un department la altul.

Cum procedează studenții pentru a avea abonamentul decontat

Alexandru este unul dintre miile de studenți care-și fac abonament lunar ca să ajungă la facultate. În fiecare lună, parcurge același drum ca să obțină un bon de la Societatea de Transport București pe care să-l ducă la casierie la facultate pentru a cere decontul de 90% al abonamentului.

”Pornim spre Piața Presei, acolo luăm un abonament lunar. Mergem la casieriile STB, ne achiziționăm abonamentul la preț întreg, apoi ducem chitanța la decontare. Mergem la casieriile STB, ne achiziționăm abonamentul la preț întreg, apoi ducem chitanța la decontare.

Sunt niște bani blocați inutil pe care aș putea să-i folosesc în alt scop decât să-i blochez într-o parte și să aștept ca facultatea să mi-i dea înapoi. Am colegi care nu și-au primit decontul de câteva luni, nu știu din ce situație, eu am fost un caz fericit care l-a primit în fiecare lună”, spune studentul.

Problema cu decontul a apărut la începutul acestui an universitar, în octombrie. În anii precedenți, când reducerea era de 50%, aceasta se putea face direct la punctele de vânzare a biletelor de transport public pentru că banii erau gestionați de autoritățile locale.

”Deci problema apare odată cu noua lege a învățământului, unde s-a prevăzut că la sursele de finanțare ale universităților, acestea primesc bani pentru subvenționarea transportului studenților, o prevedere asemănătoare nu exista în vechea lege a educației”, susține Alexandru Bajdechi, avocat.

Astfel, responsabilitatea a trecut de la autoritățile locale, la universități și așa a apărut decontul făcut de studenți. O inițiativă legislative menită să rezolve problema a fost depusă în septembrie la Parlament.

Între timp, reprezentanții Ministerului Educației spun că nu au pe masa vreun proiect de modificare a legii actuale.

Între timp, reprezentanții Ministerului Educației spun că nu au pe masa vreun proiect de modificare a legii actuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE