Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 800.000 de români trebuie să completeze o declarație pentru a beneficia de cardurile de energie

Peste 800.000 de români trebuie să completeze declarații pe propria răspundere pentru a beneficia de cardurile de energie cu care vor putea plăti facturile pentru gaz, curent electric și căldură. Este vorba despre românii care nu au o adresă clară, adică din buletin le lipsesc numele și numărul străzi.

Declarația mai trebuie completată și de cei care locuiesc la adrese pentru care în acte apar mai multe persoane, însă în realitate locuiesc singuri. Angajații Poștei Române au început, deja, să distribuie declarațiile.

Românii locuiesc pe străzi fără nume

Potrivit datelor de la nivel central, peste jumătate de milion de români locuiesc în sate fără nomenclator stradal, adică lipsesc numele străzilor și numărul: 40 de mii dintre aceștia doar în județul Teleorman.

Ciprian Ciuperceanu, primar Drăgănești-Vlașca: „Noi avem buletine vechi. De exemplu, pe buletinul meu, nu e actualizat în momentul de față strada, numărul. Scrie doar comuna și județul.”

Potrivit Direcției Generale de Evidență a Populației, în satul Drăgănești-Vlașca din județul Teleorman locuiesc 1277 de persoane la aceeași adresă. Nu este foarte clar numele străzii și nici numărul acesteia. Primăria spune că de curând, în 2020, toate străzile au primit numere și nume și că, de fapt, aceste 1277 de persoane ar avea buletine vechi. Aceste persoane trebuie să depună declarație pe propria răspundere pentru ca funcționarii statului să poată verifica clar dacă sunt în situația de a primi cardurile de energie.

Până când sunt distribuite declarațiile

Până pe 1 februarie, Poșta Româna va distribui aceste declarații pe propria răspundere tuturor beneficiarilor.

Pe lângă cei cu adrese neclare, la nivel național mai sunt alte 313 de persoane care trebuie să completeze declarația pentru a primi cardurile de energie. E vorba de acei români care au în buletin o adresă la care în evidențele statului apar mai multe persoane care de fapt nu mai locuiesc acolo și care au venituri, așadar nu se încadrează la ajutoare pentru energie.

Mihaela Burghiu, director poștă Teleorman: „Beneficiarii sunt cei care au un venit minim de 2000 de lei. Ei pot să locuiască singuri sau cu alte persoane la aceeași adresă. În această declarație trebuie să treacă toate datele dânsului și a celorlați coabitanți.”

Boloș: Primăriile ar trebui să facă anchete sociale

Dacă își doresc să primească ajutorul pentru plata energiei, persoanele din această categorie trebuie să meargă la primărie să-i scoată din evidență pe cei care nu mai locuiesc acolo. Potrivit ministerului Fondurilor Europene, primăriile ar trebui să facă și anchete sociale în acest caz pentru a se asigura că ajutorele pentru facturi ajung la cine trebuie.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „Fiecare primărie are această structură de specialitate care se ocupă cu elaborarea și cu întocmirea anchetelor sociale și cred eu că există capacitatea necesară administrativă să întocmească anchetele sociale.”

Deși ministerul Fondurilor Europene trasmitea săptămâna trecută că românii își vor putea plăti facturile cu cardul de energie din 20 februarie, deocamdată, primăria din Drăgănești-Vlașca nu a fost anunțată că e nevoie de aceste anchete sociale pentru a stabili cine poate primi cardurile .

Ministerul Fondurilor Europene amintește că aceste carduri pot fi folosite până pe 30 iunie, astfel că mai au timp să dea detalii mai clare tuturor instituțiilor implicate în proiectul cardurilor de energie.

Cum putem plăti facturile

Pentru a-și plăti facturile pentru energie, oamenii vor avea două opțiuni: fie direct la poștaș, care va avea un dispozitiv inteligent de citire a facturilor, fie pot veni la oficiile poștale cu cardurile de energie, cu buletinul și cu facturile.

Statul are la dispoziţie un miliard de euro, bani europeni, pe care îi poate folosi ca să îi ajute pe românii vulnerabili să îşi plătească facturile pentru energie. În această categorie intră: energia electrică, gazele și toate sursele de căldură, inclusiv lemnele. Beneficiarii vor primi pe cardurile de energie câte 1.400 de lei în două tranșe plătite în lunile februarie și septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE