Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 200 de școli din România încă au toaleta în curte. Mii de elevi vor merge în noul an școlar la grupuri sanitare neigienice

Mii de elevi vor merge și în acest an la școli care au toalete în curte. Sunt peste 200 de unități de învățământ din toată țara cu grupuri sanitare din alt secol. Numai în județul Dolj sunt 22 de școli cu toaletă în curte, în clădiri improvizate, fără apă și fără încălzire și pentru care nu există finanțare.

Reporterii Euronews au filmat în două comune aflate la doar 20 de kilometri de Craiova, unde școlile sunt nemodernizate. 

Această imagine este din toaleta grădiniței din comuna doljeană Coțofenii din Față. Grupul sanitar este în curte, are wc-urile sparte, ușile ruginite pe interior,  pereți insalubri și nici o sursă de apă unde copii să se poată spăla pe mâini.

Și la școală a fost păstrată toaleta din curte. În Coțofenii din Față există și apă curentă, și canalizare, iar autoritățile au cumpărat containere în care ar urma să funcționeze grupurile sanitare ale școlii și grădiniței. Containerele vor fi lipite de unitățile de învățământ, în așa fel încât să devină un fel de toalete de interior. Ce lipsește? Racordarea la utilități.

Ștefan Cătălin Herea - viceprimar Coțofenii din Față: La grădiniță deja sunt. Trebuie doar racordate la canalizare și la apă și pe parcurs o să facem și la școală aceeași situație.

Jurnalist: Practic, cât vor mai merge copiii la toaleta din curte?

Ștefan Cătălin Herea - viceprimar Coțofenii din Față: Să sperăm că maxim trei luni - patru luni.

Și elevii care merg la școala din comuna învecinată, Coțofenii din Dos, vor găsi toaleta tot în curte

Școala din Coțofenii din Dos este în plină reabilitare. Primarul nu ia în calcul nici anul acesta amenajarea unor grupuri sanitare în interior. Există doar o clădire cu uși căzute și pereți murdari, care are wc-uri turcești și acoperiș dintr-un placaj prin care frigul trece ușor. În încăpere, există o singură chiuvetă, dar și aceea are scurgere într-un butoi de plastic.

Ion Dina – primar comuna Coțofenii din Dos, județul Dolj: Cum termin clădirea în Coțofeni, că o am pe fondul de mediu, nu puteam să prind și wc-ul, în momentul doi fac autorizație de construcție și lipesc wc-ul de clădirea școlii. Din punctul meu de vedere, așa estimativ, maxim doi ani.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că vor începe controalele, de săptămâna viitoare. Vor să vadă care sunt condițiile igienico-sanitare din unitățile școlare. Dar spun că, în unele situații, încă nu se poate renunța la toaletele din curte.

Daniel Ion - inspector școlar general ISJ Dolj: În perioada următoare vor exista fonduri alocate de la Ministerul Educației. Sunt unități școlare care nu sunt cadastrate și atunci e mai greu să accesezi aceste fonduri. Sunt situații în care nu există canalizare și atunci ai nevoie de fosă septică.

În Dolj, 22 de școli au toaletele în curte și, încă, nici o sursă de finanțare pentru remedierea situației. Sute de copii din această parte a țării vor merge, așadar, și în noul an școlar la grupuri sanitare neigienice. Din datele Ministerului Educației, la nivel național, peste 200 de unități școlare au grupuri sanitare necorespunzătoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE