Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 100 de jandarmi au donat sânge pentru răniții de la Crevedia

Peste 100 de jandarmi din Capitală au donat sânge pentru victimele rănite în exploziile de la Crevedia. Le fel și colegii lor din țară. Toți vor să dea o mână de ajutor, așa cum au făcut și sute de pompieri, polițiști și militari în ultimele zile. Medicii spun că în cazul răniților cu arsuri este nevoie de transfuzii de sânge săptămâni la rând.

Andreea are 22 de ani și lucrează în Jandarmerie de patru luni. Tânăra a fost impresionată de tragedia prin care au trecut victimele exploziilor de la Crevedia, inclusiv salvatorii, și a decis să doneze sânge, așa cum face o dată la câteva luni. 

 Andreea Mihai, subofițer operativ principal, Jandarmeria Română: ”Pentru a-mi susține colegii și pentru a-i ajuta. Aceștia sunt niște eroi din punctul meu de vedere, riscandu-și viața și fiind acolo pt cetățeni. Le doresc însănătoșire grabnică, să fie din nou pe teren gata să acționeze. Toți suntem o familie și încercăm să ne ajutăm reciproc și să-i ajutăm și pe alții.”

Alin lucrează de șase ani în Jandarmerie și tot de atâția ani este donator de sânge. Donarea de acum a fost cu atât mai importantă pentru el, cu cât este destinată colegilor săi.  

 Constantin Alin Mihai, ofițer specialist principal, Jandarmeria Română: ”Încercăm toți să ne mobilizăm pentru a-i ajuta. Putea fi oricare dintre noi în locul lor și am fi putut trece prin lucruri asemănătoare, însă ne rugăm la Dumnezeu ca ei să fie bine și suntem cu mintea, cu sufletul alături de ei și în aceste momente și cu sangele nostru.”

În urma exploziilor din Crevedia, doi oameni și-au pierdut viața și 56 au fost răniți. Printre cei care au ajuns la spital se numără 39 de pompieri, doi polițiști, dar și doi jandarmi. 

 Ana-Maria Burchi, purtător de cuvânt, Jandarmeria Română: ”Am vorbit cu ei la telefon. Ei sunt stabilizati, au arsuri într-adevăr, dar trebuie să rămână sub supraveghere medicală. Ne-au povestit și de tragedia care s-a întâmplat, este cu adevarat inspaimantator, însă tot ei ne spun că în momentul în care am ales să purtăm uniforma, indiferent din ce instituție facem parte, am ales sa ne asumăm și riscurile care implică o astfel de meserie.”

Activitatea de la sediul Jandarmeriei a fost organizată de Centrul de Transfuzii Sanguine al Ministerului Apărării. 

Sorin Iulian Ioniță, șef Cabinet de Recoltare, Centrul de Transfuzii Sanguine al MApN: ”De sânge este nevoie tot timpul. Gândiți-vă că pacienții aceștia vor avea nevoie cel puțin două luni de sânge. Sângele este un produs perisabil, ține foarte puțin și ei au nevoie foarte mult de trombocite, trombocitul moare în cinci zile. Peste cinci zile, vom avea nevoie de trombocite din nou pentru oamenii aceștia și atunci e bine ca oamenii să vină tot timpul la donat.”

 Astfel de campanii sunt organizate constant de instituțiile militarizate. Cadrele medicale sunt ajutate și de voluntarii Patriarhiei Române. Biserica oferă și un ajutor financiar familiilor victimelor. 

Micșunica Passerini, voluntar, Catedrala Mântuirii Neamului: ”Familiile cu victimele care sunt primesc 3.000 de RON ca ajutor. În același timp, Episcopia Bucureștiului se ocupă de cheltuielile totale care sunt cu funeraliile celor care au trecut în veșnicie, la fel și Arhiepiscopia Târgoviștei se ocupă material.”

Și șeful Jandarmeriei a fost printre cei 100 de jandarmi care au participat la campania de donare de sânge din Capitală. Până acum mii de oameni au donat sânge pentru victimele exploziilor de la Crevedia, mai mulți decât în zilele obișnuite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE