Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pescarii români, afectați de prezența minelor marine. Captura totală a scăzut de la 14.000 de tone la 2.600

Pescarii români de la Marea Neagră sunt grav afectați de prezența minelor marine, dușmanul nevăzut din valuri care-i împiedică să mai iasă la pescuit.

Oamenii susțin că prind mult mai puțin pește de când a început războiul din Ucraina. Încă nu au primit compensațiile promise, în schimb trebuie să dea înapoi banii pe care i-au primit drept ajutor pentru pagubele suferite în timpul pandemiei Covid-19.

Asta după ce Curtea de Conturi a stabilit că pescarii nu au putut să justifice banii încasați drept despăgubiri și a pus sechestru pe 14 ambarcațiuni.

Aceste scene cu pește tot mai puțin prins în plase sunt tot mai dese, susțin pescarii de la malul mării.

”Ultima oară am ieșit la pescuit acum 3 zile și am prins în jur de 300 de kilogram de stavrid. Puțin, nici meto nu ne lasă, anul ăsta a fost foarte capricios și mai sunt minele care noaptea nu putem sta la pescuit de stavride din cauza minelor, nu avem ce să facem și la rapană și la orice suntem la maximum 30% față de anii trecuți.”, a declarat Dan Gheorghe Giurgiu, pescar.

Le este frică să mai iasă în larg iar pe timpul nopții au întrerupt de tot activitatea de teama minelor marine care plutesc în derivă în valuri de când a început războiul dn Ucraina. În plus, susțin oamenii, semnalul GpS care îi ajută să își mențină rutele, le este bruiat.

Cantitățile capturate în plasele pescadoarelor scad în fiecare zi, spun oamenii speriați și în curând nu vor avea din ce să trăiască.

Oamenii au cerut compensații din partea statului, însă până acum nu au primit niciun ban. În schimb, sunt nevoiți să restituie ajutoarele primite drept despăgubiri în urma pandemiei Covid 19, pe motiv că nu au prezentat documente care să ateste că au fost afectați.

14 ambarcațiuni de pescuit sunt acum sub sechestru. În total, autoritățile spun că au de recuperat 645 de mii de euro de la pescari.

Pescarii susțin că anul trecut captura totală de pește a fost de 2.600 de tone față de 14 mii de tone cât se prindeau înainte de pandemie. Lipsa peștelui se vede cel mai bine chiar în piețele din Constanța, unde sortimentele vin din Marea Neagră, dar de la bulgari.

Autoritățile din cadrul Direcţiei Generale Pescuit susțin că de la jumătatea lunii viitoare vor începe demersurile către Comisia Europeană pentru acordarea compensațiilor pentru pescarii care au fost afectați de prezența minelor marine.

Suma totală de 5 milioane de euro va fi acordată pescarilor care vor depune documente care să ateste că din cauza răzbioul din Ucraina nu au putut să iasă pe mare. Banii ar trebui să fie primiți până la sfârșitul anului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE