Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Perspective sumbre pentru economie. Prognoză: După o creștere de 4,6% în 2022, economia încetinește în 2023

Într-o perioadă în care economiile multor țări încep să scadă, iar recesiunea este un subiect la ordinea zilei, România primește o veste bună. Va încheia anul cu o creștere economică mult mai mare decât se estima în vară, potrivit ultimei prognoze publicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Anul viitor, însă, situația se va înrăutăți.

Produsul Intern Brut va crește cu 4,6% până la finele acestui an, o evoluție mult mai bună decât se așteptau în urmă cu trei luni specialiștii care emit prognozele economice oficiale. Atunci, estimarea indica o cifră de 3,5%, însă între timp economia a avut o performanță mai bună, datorită sectorului construcțiilor.

De altfel, și marile instituții financiare internaționale sunt optimiste în privința avansului economiei românești în 2022. Banca Mondială a anunțat o cifră identică, tot de 4,6%, iar Fondul Monetar Internațional chiar mai mare: 4,8%.

Prețurile, în schimb, vor continua să crească, realitatea economică a confirmat-o deja. În aceste condiții, vom încheia anul cu o inflație mai mare decât calculase Comisia de Prognoză în această vară. Mai exact, 13,5% față de 12,6%.

Vedem cifre apropiate și în rapoartele internaționale: 13,3%, atât în prognoza Băncii Mondiale, cât și în cea a FMI.

Cu scumpiri care erodează salariile românilor și în lipsa unor majorări consistente, veniturile reale vor fi mai mici în acest an. Comisia de Prognoză estimează acum o scădere de două procente, comparativ cu doar 1,2% în vară.

2023 vine cu prognoze pesimiste. Economia României va încetini vizibil, cu un avans de doar 2,8%, în scădere față de estimarea de acum trei luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE