PE SCURT: O selecție de cinci articole cu care merită să îți începi ziua

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Casa Albă acuză Amazon de acțiuni „ostile și politice” după ce a anunțat că vrea să afișeze costul suplimentar al tarifelor lui Trump

  • Casa Albă a criticat în termeni duri Amazon, după ce compania fondată de miliardarul Jeff Bezos vrea să costul tarifelor anunțate de președintele Donald Trump în cazul produselor pe care le vinde.
  • Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a afirmat că decizia reprezintă o acțiune „ostilă și politică din partea Amazon” și s-a întrebat de ce gigantul comerțului electronic nu a luat o măsură asemănătoare când inflația a atins cota maxima a ultimilor 40 de ani în timpul administrației Biden, relatează The Guardian.
  • Karoline Leavitt a dat de înțeles că acest lucru nu este „o surpriză”, făcând referire la un raport din 2021 conform căruia Amazon s-a asociat cu o ramură de propagandă chineză.

Citește mai mult despre acuzațiile aduse de Casa Albă Amazonului

Energia regenerabilă, vinovată pentru pana de curent masivă din Spania și Portugalia? Ce spun experții

  • Spania și Portugalia sunt încă afectate de cea mai mare pană de curent din istoria recentă a Europei, care a avut loc ieri, imediat după prânz.
  • Având în vedere că alimentarea cu energie electrică a revenit în mare parte la normal, atenția se concentrează acum asupra cauzelor incidentului.
  • Speculațiile sunt numeroase, iar unii comentatori s-au grăbit să dea vina pe energiile regenerabile, care reprezintă în prezent o mare parte din mixul energetic al ambelor țări.

Citește mai mult despre cauza penei de curent din peninsula iberică.

Franța acuză serviciile de informații ale Rusiei de atacuri cibernetice repetate

  • Franța a acuzat în mod direct serviciul militar rus de informații (GRU) de lansarea unei serii de atacuri cibernetice, inclusiv asupra unor ministere, firme de apărare și grupuri de reflecție, despre care ministrul de Externe susține că au ca scop destabilizarea țării, relatează Reuters.
  • „Serviciul rus de informații militare (GRU) desfășoară de mai mulți ani o ofensivă cibernetică împotriva Franței. Acesta a vizat aproximativ zece entități franceze începând din 2021. În spațiul cibernetic, Franța își observă, blochează și luptă împotriva adversarilor săi”, a scris Jean-Noël Barrot, ministrul francez de Externe, pe rețeaua X.
  • Potrivit Le Figaro, serviciile secrete militare ruse (GRU) au lansat atacuri cibernetice împotriva intereselor franceze, inclusiv sabotarea canalului TV5Monde în 2015 și piratarea e-mailurilor echipei lui Emmanuel Macron în timpul campaniei prezidențiale din 2017.

Citește mai mult despre acuzațiile Franței la adresa serviciilor de informații ale Rusiei.

UE spune că ar putea separa Ucraina și Moldova în drumul lor spre aderarea la blocul comunitar

  • Uniunea Europeană ar putea decide să avanseze discuțiile de aderare cu Republica Moldova separat de Ucraina, din cauza opoziției venite din partea Ungariei față de Kiev, potrivit unei declarații a oficialilor europeni, scrie Pravda.
  • Comisarul responsabil cu extinderea Uniunii a sugerat că o separare a celor două țări în parcursul lor european ar putea avea loc încă din luna iunie, când sunt așteptate hotărâri importante privind extinderea blocului comunitar.
  • Deși Moldova și Ucraina au fost tratate până acum ca un „pachet” comun în negocierile de aderare, situația ar putea să se schimbe curând. Ungaria se opune ferm avansării discuțiilor cu Ucraina, însă niciun alt stat membru nu are obiecții în ceea ce privește începerea negocierilor cu Chișinăul.

Citește mai mult despre decizia Uniunii Europene.

Un nou sistem Patriot pentru Armata României va fi achiziționat cu fonduri externe

  • România va primi un nou sistem de rachete Patriot, în urma aprobării vânzării de către Departamentul de Stat al Statelor Unite.
  • Acesta vine ca înlocuitor pentru cel oferit Ucrainei de țara noastră în toamna anului trecut.
  • Noul echipament include un radar performant, două lansatoare și o unitate de comandă, iar valoarea sa este estimată la aproximativ 262 de milioane de dolari.

Citește mai mult despre noul sistem Patriot pentru Armata României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE