Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paza școlilor, după buget. EXPERIMENT Euronews: Chiar dacă sunt păzite, în unele școli poate intra oricine

În România, unul din doi elevi este umilit, amenințat sau chiar lovit în școală, potrivit organizației Salvați Copiii. Oficial, doar două treimi dintre unitățile de învățământ au paznici sau sisteme de supraveghere video. Un amendament la noile legi ale educației permite utilizarea sistemului de supraveghere în unităţile de învăţământ preuniversitar, cu acordul scris al părinților.

Potrivit Strategiei Naționale de Ordine și Siguranță Publică, numărul infracțiunilor din încinta școlilor a crescut în primele patru luni din noul an școlar cu aproape 90% față de anul trecut. Cele mai multe cazuri au fost în București și în județele Cluj, Dâmbovița Ilfov și Braşov. Jurnalistul Euronews, Alexandru Ichim a încercat să afle cât de mult dacă siguranța elevilor în școală de prezența camerele de supraveghere sau a paznicilor. Alexandru a intrat fără într-o unitate de învățământ fără a întâmpina niciun impediment. În tot acest timp profesorii și elevii își vedeau liniștiți de lecții.

”Am trecut de poarta de intrare, practic am intrat în școală, sunt copii pe partea stângă și sala de sport. Niciun paznic până acum, nu sunt camere de supraveghere, iar poarta este deschisă. Practic, ușa este deschisă și nu este niciun paznic, pot să intru în școală și pot să urc către clasele elevilor fără să mă întrebe nimeni nimic”, a explicat jurnalistul.

Paza în școli, lipsită de apărare

La fel ca 70% dintre scolile din județul Brașov, și aceasta este dotată cu un sistem de supraveghere. Are chiar și un paznic care lipsea în momentul în care colegul nostru a intrat pe poarta școlii.

Mihaela Nicodin, director Școala Gimnazială Nr.11 Brașov: ”Suntem în construcție, se construiește gardul și toată porțiunea de gard este desfăcută, deci se poate intra pe oriunde. E doar o situație temporară. (Reporter: Da, dar am găsit paznicul aici și nu făcea nimic.) Păi paznicul... tocmai intrase, că a deschis poarta pentru a intra mașina cu mâncare.”

Deși un singur angajat nu poate supraveghea întreaga școală, este puțin probabil ca numărul paznicilor să fie suplimentat.

Mihaela Nicodin, director Școala Gimnazială Nr.11 Brașov: ”Este o... întâi să facem gardul și vedem cum realizăm și lucrul acesta. Este vorba și de bani.”

Banii pentru paza școlilor vin de la primării, după ce fiecare director de școală propune Consiliului Local un buget pentru fiecare an școlar.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: ”Unitățile de învățământ din Brașov, la fel ca toate unitățile din România sunt ordonatori de credite. Ei primesc un buget din care își asigură cheltuielile, inclusiv cele de pază.”

Valentin Bucur, inspector general adjunct ISJ Brașov: ”Dacă mă întrebați acum despre unitățile școlare la care nu este asigurată paza, aș putea să vă spun că acolo unde nu este asigurată managerii școlilor au considerat că măsurile pe care le-au până acum au fost suficiente pentru că nu au avut loc evenimente.”

Unele școli vor să meargă și mai departe cu măsurile de siguranță. La Colegiului Național ”Dr.Ioan Meșotă” din Brașov, pe lângă sistemul de camere video și paza deja implementate, directorul vrea să cumpere și un detector de metale.

Dorin Frâncu, director Colegiul Național ”Dr.Ioan Meșotă” Brașov: ”Momentan avem camere de luat vederi, avem pază. Avem un paznic care stă de la 8:00 la 16:00, atât cât este programul școlar. Intenționăm să achiziționăm și un detector de metale și prin sondaj să vrificăm anumiți elevi.”

Subprefectul Timișului, Ovidiu Drăgănescu, a cerut ca legislația să fie modificată astfel încât diriginții să aibă lista cu părinții copiilor care au permis de port-armă. Ministrul de interne Lucian Bode spune, însă că demersul nu ar preveni actele de violență extremă din școli.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE