Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru loturi din Autostrada Moldovei (A7), deschise până la sfârșitul anului. Ciolacu: ”Vom deschide circulaţiei în jur de 148 de km”

Șoferii ar putea circula pe patru dintre cele 13 loturi ale Autostrăzii Moldovei (autostrada A7) până la sfârșitul anului 2024, a anunțat vineri ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a precizat că este vorba despre o devansare a lucrărilor, motiv pentru care sunt șanse să fie inaugurați 148 de kilometri de drum de mare viteză.

Ministrul Transporturilor a efectuat vineri o vizită pe șantierul lotului 2 Domneşti Târg - Răcăciuni din Autostrada A7, în zona localităţii Adjud. El a fost însoțit de premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și de secretarul general al PNL, Lucian Bode.

”Dintre 13 tronsoane ale autostrăzii A7 de la Ploieşti la Paşcani, se lucrează pe toate 13. Conform contractelor, pe patru dintre ele ar trebui să se termine lucrările anul acesta. Adică pe primele două loturi de la Ploieşti la Buzău şi pe loturile 1 şi 4, între Buzău şi Focşani.

Beneficiind de faptul că avem un constructor român foarte bun, care ne-a obişnuit să devanseze termenele şi la ceea ce am văzut şi astăzi, eu cred că pe lângă aceste patru loturi care se vor finaliza anul acesta, mai putem vorbi de încă două jumătate şi anume loturile 2 şi 3, dintre Buzău şi Focşani, adică vom avea în întregime Buzău - Focşani autostradă, şi aici, la Adjud, pentru că e extrem de important să se finalizeze şi să poată să fie ocolit Adjudul, pierzându-se foarte mult timp în Adjud", a declarat Sorin Grindeanu, conform Agerpres.

Progres de aproape 60% pe patru loturi din Autostrada Moldovei (A7)

Ministrul Transporturilor a explicat că progresul înregistrat pe loturile dintre Ploieşti şi Buzău este între 55 şi 60%.

"Ca şi progres, fiindcă am văzut săptămâna asta, cel puţin pe loturile dintre Ploieşti şi Buzău, că s-au dat nişte procente care nu sunt chiar conforme cu realitatea, pot să vă spun că pe primul lot, între Ploieşti şi Buzău, suntem undeva la 55%, pe lotul doi s-a trecut de 60%.

Eu le-am dat acum o lună ţintă, la primul să fie 55% la finalul lunii martie şi la lotul 2 să fie la 60%. Au depăşit deja, probabil că până la sfârşitul lunii se vor mai duce câteva procente ceea ce e un lucru foarte bun. Iar progresul pe loturile de aici, de la Buzău la Focşani, între 30 şi 50%.

Ceea ce iarăşi să ne ducă într-o zonă de siguranţă, că aceea ce a promis constructorul, şi anume darea în circulaţie până la sfârşitul anului, înainte de termen, chiar vreau să subliniez asta, fiindcă e extrem de important, înainte de termen, să fie îndeplinit", a afirmat ministrul Grindeanu, conform sursei citate.

Marcel Ciolacu vrea ca lucrările la Autostrada Moldovei să fie gata în 2025

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a subliniat faptul că există premisele ca anul acesta să fie deschise circulaţiei 148 de kilometri din A7.

"Este pentru prima oară când, cu certitudine, Moldova va avea autostradă. Vom avea autostrada Moldovei A7. Dacă constructorul va continua în acest ritm, până la sfârşitul anului vom deschide circulaţiei în jur de 148 de kilometri, din câte am înţeles de la domnul ministru, ceea ce e o veste extraordinară. E o devansare a lucrărilor. (...) Şi anul viitor să se finalizeze în integralitate", a spus Ciolacu.

În 2023, România a trecut de pragul de 1.000 de kilometri de drumuri de mare viteză, mai exact 968,53 km de autostrăzi și 39,85 km de drumuri expres. Specialiștii spun însă că România ar avea nevoie de 3.000 de km de autostradă pentru a bifa numărul necesar de drumuri moderne și rapide.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE