Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pasca și cozonacul, nelipsitele delicii de Paște. Inflația a crescut prețul preparatelor artizanale

Publicat de: Euronews

Forfotă mare in cofetăriile din toată țara. Atât cozonacii pufoși, cât și pasca tradițională sunt gata să ajungă în casele românilor. Prețurile pentru un kilogram de cozonac pornesc de la 90 de lei, iar pentru o pască pot ajunge și la 120 lei, în cofetăriile artizanale. Angajații muncesc de zori și fac tot posibilul să livreze cât mai multe bunătăți. Într-un laborator de cofetărie a fost și colega noastră Felicia Macaleț și a aflat secretele unei păști delicioase chiar de la profesioniști.

Faina, unt, coaja de portocala coapta, oua, zahar, lapte, drojdie si umplutura din branza dulce de vaca, de aceasta data, cu stafide hidratate in cognac. Acestea sunt ingredientele de care avem nevoie pentru tradiționala pască. Ele se amestecă, iar aluatul se lasă la dospit cel putin 30 min.

Alexandra Romașcanu, proprietara unei cofetării: “Aluatul este gata să fie așezat în forma lui, îl mai intindem puțin și aici. Foarte important este ca toate ingredientele, înainte să fie incorporate să fie lăsate la temperatura camerei pentru două, trei ore. În niciun caz reci, scoase de la frigider. Este un pont pentru toate gospodinele. Am așezat aluatul în formă și acum este rândul umpluturii. O tratam cu respect, ea nu este doar o pască ci este un desert care iese din mâinile noastre din atelier și atunci trebuie tratată cum se cuvine. “

Ulterior este pregătită cea dea doua parte a aluatului care se aseaza deasupra, mai simplu: punem capacul. Dupa o scurtă odihna de 10-15 min, pasca intră la cuptor.

Din laborator ajung direct pe rafturile cofetăriilor. Cererea este mare în această perioadă, așa că cei mai câștigați sunt românii care și-au comandat bunătățile din timp.

”Am dat comandă săptămâna trecută, din timp că nu prea mai găsești. Și o să ridic comandă vineri. O pască o ofer mamei mele și o pască o mâncăm împreună cu copiii”, a precizat o clientă.

Cozonacii cu cacao, nucă și cremă de bezea sunt gata să se întâlnească cu pofticioșii. Fiecare este impachetat cu grija, iar prețul pentru un kg porneste de la 90 lei, în cofetariile artizanale.

Cofetarii atrag atenția să ne asigurăm de calitatea ingredientelor care se folosesc și să citim cu atenție etichetele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE