Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul partid al lui Dacian Cioloș, REPER, lansat oficial. Cum arată doctrina și calculele pentru 2024

Partidul „Reînnoim Proiectul European al României” (REPER), anunțat luna trecută de fostul președinte USR, Dacian Cioloș, a fost lansat astăzi la Parlament. Reprezentanții formațiunii au prezentat doctrina, prioritățile, precum și viziunea pentru alegerile prezidențiale din 2024.

„REPER este un proiect politic centrist, liberal, pro-european, foarte bine ancorat în valorile europene, în tot ceea ce ne oferă ca perspectivă de bunăstare şi de pace şi de prosperitate în UE. Este în acelaşi timp şi un proiect politic care se vrea, de la început, din prima etapă, foarte bine ancorat în nevoile societăţii", a precizat Ramona Strugariu, citată de Agerpres.

Potrivit eurodeputatei, partidul REPER are „în centru” oamenii, iar măsurile luate de acesta vor fi luate „numai după” consultarea cu societatea civilă, cu mediul de afaceri, cu specialiștii, precum și cu oamenii nemulțumiți.

Prioritățile partidului: educația și tinerii

Co-președintele Dragoș Pîslaru a vorbit și despre nevoia de a se apleca asupra educației. "Pur şi simplu (în ideea, n.r.) de a rezolva două probleme fundamentale unde România este pe ultimul loc în Europa - abandonul şcolar în rândul copiilor şi analfabetismul funcţional", a explicat acesta.

Totodată, noua grupare s-a angajat să acorde prioritate și tinerilor, „cei mai loviți” în pandemie, potrivit lui Pîslaru.

„E nevoie de un candidat foarte puternic” la prezidențialele din 2024

Despre o posibilă candidatură a lui Dacian Cioloş la prezidenţialele din 2024, Ramona Strugariu a precizat că este o chestiune care urmează să fie discutată, având în vedere că este un lucru de asumare politică „foarte serioasă”.

Printre parlamentarii care s-au alăturat REPER, până acum, se numără Andrei Lupu, Simina Tulbure, Daniel Toda sau Cristian-Paul Ichim. La fel, fostul ministru al Sănătății din 2021, Ioana Mihăilă.

Sâmbăta trecută, la grupare aderau fizicianul și cercetătorul Cristian Presură, precum și profesorul universitar și fost ambasador al României, Ciprian Mihali.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE