Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dacian Cioloș: „USR este fărâmițat de mult timp”. Ce spune despre taberele din partid

Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost președinte USR, a declarat că partidul pe care tocmai l-a părăsit „este fărâmițat” de mult timp. Înființarea noii formațiuni, REPER, nu duce la fărâmițarea dreptei, a mai spus Cioloș, la Euronews România.

„Partidul, din păcate, e fărâmițat de mult timp. Trebuie să o recunosc: chiar și după fuziune, spiritul acesta de tabere și tendința unei grupări din partid să controleze tot partidul a continuat”, a declarat Cioloș.

Deciziile importante de reformare a partidului după fuziune au fost blocate de o majoritate, în Biroul Național. Partidul, din punctul meu de vedere, s-a îndepărtat - prin felul în care a funcționat - de la valorile, principiile pentru care eu, cel puțin, am intrat în politică. Important, de acum înainte, este să vorbim de viitor, fără ranchiună, fără supărare, fiecare face politică așa cum crede de cuviință. Nu mi-am dorit și nu îmi doresc puterea de dragul puterii. În noul partid, nu intenționez să candidez pentru o funcție conducere”, a precizat Cioloș.

Dacian Cioloș și alți patru europarlamentari - Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache - au renunțat la calitatea de membru USR, la finalul lunii trecute.

„Nu vedem la conducerea USR nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică. Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competențe (oameni și idei) și de a dezvolta organizația. Vedem un cerc restrâns de membri care își consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre și ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, au susținut cei cinci europarlamentari într-o declarație comună”.

REPER va fi un proiect politic pro-euroean

Ei se vor regăsi într-un nou partid, REPER. „Noul proiect politic REPER este încărcat de viziunea că există un public în România care preţuieşte moderaţia, care are nevoie de soluţii, care are nevoie de oameni şi proiecte, care este gata să depăşească starea de conflict permanentă şi dispus să asculte înainte de a propune direcţii şi soluţii. Am crezut mereu că cine seamănă vânt culege furtună şi poate că formaţia mea de agronom m-a educat să am răbdare şi să cultiv în loc de a distruge. Politic poate părea un pariu, dar viaţa nu e doar politică, ci o cursă lungă în care răbdarea şi puterea de a lupta sunt mai importante decât conflictul şi frica de irelevanţă", a scris, pe Facebook, Dacian Cioloş.

La Euronews România, Dacian Cioloș a precizat că REPER va fi „un proiect politic pro-european”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE