Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul UE va dezbate situația alegerilor din Serbia. Susținătorii opoziției au cerut anularea scrutinului

Parlamentul European va dezbate situația alegerilor de anul trecut din Serbia. Anunțul a fost făcut de liderul opoziției, Marinika Tepici. Aceasta s-a adresat miilor de manifestanți care s-au adunat din nou în Belgrad, pentru a cere anularea rezultatelor scrutinului din decembrie.

Președintele sârb a respins criticile

Mii de susținători ai opoziției din Belgrad au cerut din nou anularea alegerilor locale și generale de anul trecut. Scrutinul a fost atunci câștigat de Partidul Progresist Sârb, acuzat de liderii opoziției că a beneficiat de favoritism mediatic și de influență din partea președintelui Aleksandar Vučić. Mai mult, opoziția spune că partidul ar fi cumpărat voturi.

Ana Mihaljčić, jurnalist Euronews: „Acesta este primul protest după pauza determinată de sărbătorile de Crăciun și Anul Nou. Deputatul Marinika Tepić s-a adresat cetățenilor în fața sediului partidului „Serbia împotriva violenței”. Ea  se află în greva foamei din cauza nerecunoașterii rezultatelor alegerilor. Organizatorii spun că aceste proteste au loc din cauza unor fraude electorale și a altor nereguli, iar cererea principală a opoziției este anularea alegerilor la toate nivelurile.”

Coaliția de opoziție caută, de asemenea, sprijin internațional.

Marinika Tepić, Serbia Împotriva Violenței: „Ceea ce mi-a readus zâmbetul pe buze, în afară de prezența voastră la protest, este faptul că protestele noastre au meritat. Ieri, am primit o veste minunată din Europa, din familia noastră europeană, și anume că mâine, în Parlamentul European, va începe dezbaterea privind alegerile fraudate din Serbia.”

Președintele Vučić a respins criticile ca fiind minciuni promovate de opoziție și îi acuză pe organizatorii protestelor că încearcă să destabilizeze statul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE