La Strasbourg, Parlamentul European discută astăzi raportul prin care România a solicitat prelungirea cu 18 luni a PNRR. Este vorba de o parte din proiectele PNRR, dintre care unele au fost începute, iar de ele depind reforme și investiții importante.
Dacă va fi acceptată prelungirea, România ar putea absorbi cele 27 de miliarde de euro.
Parlamentul European votează prelungirea cu 18 luni a PNRR pentru România
Raportul a fost coordonat de europarlamentarii Siegfried Mureșan și Victor Negrescu.
Sigfried Mureșan: „Raportul, pe care l-am coordonat în calitate de coraportor, alături de europarlamentarul Victor Negrescu, cere Comisiei Europene să propună prelungirea cu 18 luni a proiectelor mature din PNRR-urile tuturor statelor membre, inclusiv din PNRR-ul României.
Este o veste foarte bună pentru România fiindcă vine în sprijinul nostru pentru implementarea cu succes a PNRR-ului și atragerea fondurilor.
Concret, raportul nostru cere Comisiei Europene să vină cu o propunere privind prelungirea cu 18 luni a proiectelor mature din PNRR. Vorbim de acele proiecte deja începute, de care depind investiții și reforme importante pentru nivelul de trai al oamenilor și modernizarea României și care pot fi finalizate cu o prelungire adecvată, nu foarte mare.
În paralel, cerem statelor membre ca, în procesul de implementare a PNRR-urilor, să prioritizeze proiectele mature și să nu riște pierderea banilor prin începerea de reforme și investiții fără șanse reale de a fi duse la bun sfârșit.
În cazul în care vor rămâne, totuși, fonduri necheltuite din Mecanismul de Redresare și Reziliență, este important ca acești bani să nu fie pierduți fiindcă ei sunt obținuți în condiții foarte bune. În acest caz, cerem Comisiei Europene să găsească o soluție astfel încât aceste fonduri să fie redirecționate către prioritățile UE, precum întărirea economiei, apărarea, dar și coeziunea Europei, în special prin investiții în tehnologii digitale și verzi, în linie cu scopul inițial al Mecanismului de Redresare și Reziliență."