Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European cere mandat de arestare pe numele președintelul Lukașenko: ”Este complice la crimele de război în Ucraina”

Printr-o rezoluție adoptată miercuri de europarlamentarii de la Strasbourg, Curtea Penală Internațională este îndemnată să emită un mandat de arestare împotriva liderului belarus Alexander Lukașenko.

Parlamentul European l-a acuzat pe liderul belarus Alexander Lukașenko de complicitate cu președintele rus Vladimir Putin în comiterea de crime de război în Ucraina.

Lukașenko ”a permis războiul de agresiune nejustificat al Rusiei și, prin urmare, poartă o responsabilitate directă" pentru distrugerile și daunele provocate Ucrainei.

Într-o acuzație separată, se menționează, de asemenea, că Belarusul a jucat un rol în deportarea forțată a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate temporar de trupele rusești.

Această rezoluție cataloghează Belarus drept "stat satelit al Rusiei" și, în consecință, solicită aplicarea de sancțiuni "în oglindă" împotriva Belarusului, similare celor aplicate de UE împotriva Rusiei.

În rezoluție se afirmă că Minskul și Moscova ar trebui adăugate pe lista Uniunii Europene a țărilor care prezintă un "risc ridicat" de nereguli financiare și de sponsorizare a terorismului, adăugând că sportivilor ruși și belaruși ar trebui să li se interzică participarea la competiții internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE