Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc l-a demis pe episcopul american Strickland. Gestul foarte rar al Suveranului pontif

Papa Francisc l-a destituit pe episcopul Joseph E. Strickland din orașul Tyler din statul american Texas. Înaltul prelat era unul dintre cei mai înverșunați critici ai Suveranului Pontif din rândul conservatorilor catolici din Statele Unite, se arată într-un comunicat al Vaticanului.

Eliberarea din funcție în mod direct a unui episcop romano-catolic se întâmplă foarte rar. De regulă, episcopilor care intră în conflict cu Vaticanul li se cere să îşi prezinte demisia, pe care Papa o acceptă, notează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Papii iau astfel de hotărâri considerate drastice în momentul în care un episcop refuză să îşi dea demisia.

Potrivit sursei citate, Strickland are 65 de ani, cu 10 ani mai puţin decât vârsta obişnuită de pensionare pentru episcopi.

Cine este Joseph E. Strickland, episcopul american destituit de Papa Francisc

Joseph E. Strickland a fost episcop al diecezei din 2012. Pentru că folosea frecvent rețelele de socializare, prelatul a scris pe Twitter, la începutul anului an, că respinge "programul papei care subminează depozitul credinţei".

Demiterea acestuia a avut loc în urma unei investigații a Vaticanului, demarată la începutul anului, în legătură adminstrația diecezei Tyler. Presa catolică a scris că verificările au inclus o analiză a modului în care Strickland a gestionat finanțele.

Demiterea a fost anunţată concomitent de Vatican şi de Conferinţa Episcopală din Statele Unite. Niciunul dintre comunicate nu a oferit un motiv pentru această decizie.

De asemenea, nu a existat un răspuns imediat din partea lui Strickland, notează sursa citată.

Papa Francisc l-a numit pe episcopul de Austin, Texas, Joe Vasquez, drept administrator interimar al diecezei, se precizează în comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE