Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pandele a încercat să îl sune pe Bănescu după ce acesta a criticat dur persoanele implicate în cazul azilelor groazei: ”I-am lăsat un mesaj”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, spune că, atunci când a vorbit despre „monştrii adevăraţi cu chip agreabil care apar la tv și susțin cauze filantropice”, nu s-a referit la cuplul Gabriela Firea - Florentin Pandele.

Acesta susține că a făcut acea referire la persoanele care ”au făcut cu mâna lor” acele atrocități.

”Eu în calitatea mea de teolog și de creștin am simțit nevoia să iau această atitudine de tip moral, după ce am văzut imaginile absolut terifiante în legătură cu bătrâni torturați chiar în stabilimente în care ar fi trebuit să fie îngrijiți.

Tot în calitate de teolog, am în minte, evident, multe imagini legate de insinuarea demonului în viața noastră, a oamenilor și dată fiind poziția mea de teolog am folosit această metaforă, care este valabilă absolut oriunde în lume.

Firește că în contextul în care am scris acele lucruri m-am gândit la cei care au torturat cu mâna lor acei bătrâni printre care putea să fie bunica mea sau bunica dumneavoastră sau una dintre mamele sau unul dintre părinții noștri. Așadar, în mod direct m-am referit la persoanele care au comis cu mâna lor atrocitățile respective, cu aceeași mână cu care poate aceiași oameni își făceau cruce mergând spre acele stabilimente.

Acel lucru l-am avut în minte atunci când am scris, pentru că e firesc să avem un reflex moral și cred că ce am simțit eu si dumneavoastră au simțit și simt în acest moment foarte multe milioane de oameni care au văzut acele imagini.

Nu trebuie să lăsăm reflexul moral să ni se tocească niciodată și acesta se manifestă prin atitudine fiecare pe treapta lui reacționează conform conștiinței sale. Este un punct de vedere creștin, care în mod cert este împărtășit de orice creștin real. Revolta morală în legătură cu crime, torturi, maltratări odioase ale unor persoane compun acest reflex moral despre care vorbesc.”, a declarat Vasile Bănescu.

Vasile Bănescu despre Florentin Pandele: M-a sunat, dar nu am răspuns. I-am lăsat un mesaj

Bănescu a afirmat, la Euronews România, că a fost contactat de primarul din Voluntari, Florentin Pandele, în ziua în care a publicat pe Facebook o reacție cu privire la atrocitățile suferite de persoanele vulnerabile în azile.

Edilul s-a simțit vizat de acest mesaj, însă Bănescu nu i-a răspuns la telefon, ci doar i-a transmis un mesaj.

”Eu nu am personalizat niciodată, nu sunt în măsură să personalizez, sunt în măsură să mă pronunț în calitate de teolog în legătură cu un rău social și în legătură cu un bine comunitar. E datoria morală pe care o am dincolo de calitatea oficială pe care de asemenea o am. Faptul că cineva se poate simți vizat de un text care nu este adresat în mod direct este o problemă care importă mai puțin, cel puțin eu nu am personalizat pe niciun domn și nici o doamnă, eu am scris în calitatea mea de teolog, care repet, trebuie să ia atitudine atunci când sub ochii lui se comit niște atrocități față de persoane vulnerabile mai ales bătrâni.

Ați invocat că o persană a reamintit faptul că s-au oferit din partea autorităților bani pentru ridicarea unei catedrale naționale nu pot să comentez decât atât, orice ajutor primit din partea autorităților din țară, nu doar din București sau de pe lângă București se face acest ajutor în conformitate cu o lege emisă de statul român numită legea Catedralei, deci, a respecta o lege e onorant, eu nu am comentat lucrul acesta, dar nici nu cred că trebuie invocată respectarea unei legi.

În ziua în care eu am luat această atitudine, în calitatea mea de creștin și de teolog public am găsit foarte multe apeluri pe Whatsapp de la un număr necunoscut, telefonul a continuat să sune, nu am răspuns, nici nu puteam, iar apoi am găsit un mesaj prin care mi se comunica faptul că am fost sunat de domnul invocat.

Nu l-am sunat înapoi pentru că nu am ce să comunic cu un om pe care nu l-am întâlnit niciodată, am transmis însă un mesaj prin care am spus -mesajul pe care l-am transmis în spațiul public reflectă viziunea mea creștină în legătură cu atrocitățile pe care le-am văzut la televizor orientate împotriva unor oameni bătrâni și vulnerabili. Nu vă privește pe dumneavoastră mesajul meu-.

Patriarhul Daniel a aflat în mod cert ce se întâmplă în aceste azile pentru că el este un om foarte bine informat sau a privit la TV, urmărește știrile permanent. E un om care a fost tulburat ca noi toți.”, a adăugat purtătorul de cuvânt al BOR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE