Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pălăria purtată de Michael Jackson în primul său "moonwalk" va fi scoasă la licitație

Chiar înainte să execute primul său "moonwalk" - o mişcare de dans emblematică a cântăreţului american -, Michael Jackson şi-a aruncat pălăria spre marginea scenei. Acest articol vestimentar va fi pus în vânzare, la 40 de ani după respectivul moment, în cadrul unei licitaţii care va avea loc la Paris, informează AFP, citată de Agerpres.

Momentul care a intrat în legenda industriei muzicale s-a petrecut pe 25 martie 1983, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a celebrei case de discuri Motown, în timp ce Michael Jackson interpreta piesa "Billie Jean". Secvenţa a fost difuzată pe 16 mai 1983 de postul TV american NBC.

La ce preț este estimată pălăria?

Pălăria megastarului pop, un model Fedora, a fost estimată la un preţ cuprins între 60.000 şi 100.000 de dolari şi va fi atracţia principală a unei licitaţii în cadrul căreia vor fi puse în vânzare aproximativ 200 de obiecte, la Hotel Drouot, principalul spaţiu în care se desfăşoară licitaţiile pariziene, pe 26 septembrie.

"Un anumit Adam Kelly - al cărui bilet de intrare la show-ul din 25 martie 1983 îl deţinem - a primit pălăria în acea zi, crezând că membrii din echipa cântăreţului urmau să vină să o recupereze, însă acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat Arthur Perault, directorul general şi cofondatorul Galeriei Artpeges.

"Adam Kelly a păstrat-o timp de mai mulţi ani înainte să o vândă unui colecţionar american, iar această pălărie a reapărut apoi într-o colecţie europeană şi acum ea este aici, în mâinile noastre", a adăugat el.

"Piaţa chitarelor vintage este ridicată, iar piaţa obiectelor care i-au aparţinut lui Michael Jackson a fost frânată din cauza mai multor factori, precum vânzarea unor falsuri şi acuzaţiile formulate împotriva lui", a explicat cofondatorul Galeriei Artpeges. 

Licitația va aduna curioși de pe tot globul

Mai multe filme documetare, contestate de moştenitorii megastarului pop, relansează cu regularitate acuzaţiile de pedofilie, dezminţite în timpul vieţii de cântăreţul american, care nu a fost condamnat niciodată pentru astfel de fapte.

Recent, o licitaţie în care au fost scoase la vânzare mii de obiecte ce i-au aparţinut lui Freddie Mercury a adunat 46,5 milioane de euro, un record pentru o colecţie de acest tip, potrivit casei Sotheby's. Colecţia a inclus şi pianul la care artistul britanic şi-a compus majoritatea pieselor, inclusiv "Bohemian Rhapsody", care s-a vândut cu 2 milioane de euro.

Acea licitaţie a reunit colecţionari din 76 de ţări - din Europa, America de Nord şi America Latină - şi cumpărători din 50 de ţări.

În ceea ce priveşte pălăria lui Michael Jackson, Arthur Perault se declară "foarte optimist" şi se aşteaptă la "o clientelă internaţională". "Deşi trebuie să fim mereu prudenţi, ne aflăm într-o tendinţă care nu face altceva decât să crească în ceea ce priveşte 'rock memorabilia' ('suvenire'). Este o piaţă care se maturizează, anumite obiecte sunt comparate cu lucrările lui Picasso, aşa cum este Hofner-ul lui Paul McCartney (o chitară bas dispărută în urmă cu 54 de ani)", a dezvăluit el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE