Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ororile războiului din Ucraina. Povestea ucraineanului rămas fără casă, care își reconstruiește locuința din materiale găsite după bombardamente

În plin război, tot mai mulți ucraineni se întorc în țara natală, arată datele Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Dorul de casă, de familie și de prieteni îi fac pe majoritatea să revină în locurile natale, unde „nimeni nu știe ce va fi mâine sau poimâine”. Aceasta este și povestea lui Igor, fermierul care s-a întors acasă ca să construiască viitorul.

Igor Knyazev este un fermier dintr-un un sat la granița dintre regiunile Harkov și Donețk. El a locuit aici până când tancurile rusești au invadat zona, iar în urma lor au rămas doar mașini militare, muniție și lăzi de rachete. La începutul primăverii, Igor împreună cu alți locuitori s-au întors pentru a-și reconstrui casele cu resturile rămase în urma luptelor care au avut loc aici.

Igor Knyazev: „Oamenii nu vor putea locui aici 100%, pentru că apa trebuie pompată de la cinci kilometri de sat, trei dacă mergi drept. Aici nu există alimentare cu apă. Nici electricitatea nu va funcționa și nu va fi nicio alimentare cu gaz, deoarece toate conductele lipsesc. Singurul lucru care se poate face aici este agricultura. Nu există nicio casă intactă aici.”

Războiul le-a luat tot ce aveau și nu există nicio administrație locală care să ajute locuitorii la reconstrucție. Din acest motiv, Igor a decis să recicleze materialele găsite în urma bombardamentelor.

Vehicule militare părăsite, lăzi goale de la proiectile, cutii de muniție, resturi de rachete din aluminiu reprezintă materia primă pentru reconstrucția caselor.

Igor Knyazev: „Era o bucătărie aici, o cameră de zi acolo, un dormitor, un coridor, totul este complet (dispărut)... Aceasta este ceea ce am construit deja”.

Toate casele de locuit, școala, spitalul, farmacia și magazinele au fost distruse, iar conducta de gaz, alimentarea cu apă și electricitate au fost întrerupte.

Igor Knyazev: „Când au intrat tancurile, plecasem deja, pentru că aveam trei copii. Dar tatăl meu a rămas. El a spus „Voi rămâne”. Aveam oi aici, de rasa germană – mi-au ajuns la talie (în înălțime). Toți au fost uciși.” 

Aceasta este imaginea a sute de sate din Ucraina care se confruntă cu nevoia de reconstrucție după ce au fost eliberate. Chiar dacă întâmpină greutăți, Igor Knyazev este hotărât să-și reia viața de la capăt alături de familie și cei trei copii ai săi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE