Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Orașul care luptă împotriva schimbărilor climatice. Are camere de zi în aer liber și energie regenerabilă

De la „camere de zi în aer liber” și piste pentru biciclete până la investiții majore în surse regenerabile, acest oraș american urmărește fără încetare acțiunile climatice.

Ce sunt camerele de zi în aer liber?

Multe orașe sunt dominate de mașini, pietonii împinși până la marginea drumului de locuri largi de parcare.

Restaurantele din San Francisco recuperează însă o parte din acest spațiu mort. Sub îndrumarea primarului Breed, orașul a îmbrățișat „parklets”. Aceste spații minuscule în aer liber - construite pe fostele locuri de parcare - au fost transformate în spații de luat masa și băuturi în aer liber.

Ideea a luat amploare în timpul pandemiei, când frica de transmitere a bolii a împins mesenii afară.

În cadrul programului „spații comune” al orașului, acestea au devenit permanente. Peste 1.000 dintre sunt împrăștiate pe străzile orașului, transformând spațiul mort în centre prospere în aer liber.

„Cu mult timp în urmă, înainte de pandemie, era foarte dificil să obții un parc pentru că toată lumea lupta împotriva luării parcării.

[Dar] au devenit un mare succes... restaurantele le personalizează, au devenit parte a culturii, se simte foarte european.”, explică primarul Breed.

De ce investește San Francisco în piste pentru biciclete?

Cu 764 km de piste pentru biciclete, San Francisco este unul dintre cele mai prietenoase orașe pentru biciclete din SUA.

„Există diverse motive pentru care oamenii au nevoie de vehicule ... Nu cred că vom fi vreodată într-un oraș complet fără mașini. Dar ne putem reduce emisiile de gaze cu efect de seră făcând diferite moduri de transport mai ușor de utilizat. Avem biciclete electrice, trotinete, piste de biciclete protejate și zone de locuit pe jos, ne facem sistemul nostru de transport public mai ușor de utilizat”, spune primarul Breed.

Ce pot învăța alte orașe de la San Francisco?

Pe măsură ce schimbările climatice sunt o problemă în întreaga lume, poate fi tentant să se cufunde în deznădejde. Dar schimbarea este posibilă - iar locuitorii orașului merită funcționari publici care luptă pentru orașelor lor.

De la scăderea dependenței de combustibilii fosili până la combaterea poluării cu plastic, există o mulțime de soluții pe care le putem și ar trebui să le implementăm, spune primarul Breed.

„Suntem cu adevărat mândri de ceea ce am făcut în San Francisco. Acestea sunt soluții care au fost și pot fi puse în aplicare și în alte locuri.”, declară ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE