Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oprirea aderării Ucrainei la NATO, unul dintre obiectivele războiului declanșat de Rusia

Unul dintre obiectivele invaziei ruse ordonate de președintele Vladimir Putin este de a împiedica aderarea Ucrainei la NATO. Aceasta este reacția Kremlinului, în contextul vizitei pe care secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a efectuat-o joi la Kiev.

”În caz contrar, aceasta ar reprezenta o ameninţare serioasă la adresa securităţii ţării noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției EFE, citate de Agerpres.

Secretarul general al NATO a efectuat, joi, prima sa vizită la Kiev, după invazia pe care Rusia a declanșat-o pe 24 februarie 2022.

Jens Stoltenberg a vrut să arate sprijinul Alianţei Nord-Atlantice pentru Ucraina, în condițiile în care armata ucraineană se pregătește să lanseze o contraofensivă.

Secretarul general NATO, vizită-surpriză în Ucraina

Jens Stoltenberg a depus o coroană de flori în cinstea militarilor ucraineni care au pierit pe câmpul de luptă în estul ţării. De asemenea, șeful NATO a trecut în revistă captura de vehicule blindate ruseşti amplasată în Piaţa Sf.Mihail din centrul Kievului, notează agenția Reuters.

Liderii ucraineni şi oficialii NATO nu au făcut niciun anunţ imediat cu privire la această deplasare. Vizitele oficialilor străini în timp de război sunt adeseori învăluite în secret, însă liderii de rang înalt care vizitează Kievul se întâlnesc de regulă cu preşedintele Volodimir Zelenski, arată sursa citată.

NATO a subliniat în numeroase ocazii că, la nivel de organizaţie, nu se află în război cu Rusia, în pofida asistenţei şi a sprijinului material neletal pe care îl oferă Ucrainei. Este vorba despreinclusiv combustibil, provizii medicale, sisteme mobile de sateliţi şi poduri de pontoane.

Statele sale membre au trimis însă arme, dar nu şi trupe de luptă. Kievul a cerut în repetate rânduri aliaţilor săi mai multe arme.

Până în prezent, Jens Stoltenberg nu a efectuat o vizită în Ucraina, cu toate că lideri ai statelor membre NATO au vizitat Kievul în mai multe rânduri.

Ucraina a solicitat oficial să adere la Alianţă în septembrie 2022, după ce Rusia a anexat patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le-au ocupat parţial, şi aspiră să obţină o foaie de parcurs de la liderii aliaţi la summitul Organizaţiei de la Vilnius, preconizat pentru luna iulie.

De cealaltă parte, Moscova consideră NATO drept un bloc militar ostil, hotărât să intervină în ceea ce consideră a fi sfera sa de influenţă. Ucraina şi-a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică condusă de Moscova în 1991.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE