Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OPEC: Cererea mondială de petrol va fi tot mai mare până în 2035

Cererea mondială de petrol va fi tot mai mare până în 2035, estimează OPEC, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol. Creșterea va fi susținută de statele în curs de dezvoltare din Africa și Asia, unde India este văzută drept un mare consumator de țiței.

Petrolul va rămâne sursa de energie numărul 1 la nivel mondial, susține OPEC

Petrolul va rămâne sursa de energie numărul 1 la nivel mondial, chiar și cu preocupările tot mai mari legate de schimbările climatice globale, susține OPEC, dar este nevoie de investiții enorme pentru a satisface cererea.

Haitham Al Ghais, secretar general OPEC: „Estimarea arată o creștere a cererii de energie cu un procent de 23% până în 2045, adică aproximativ 2,7 milioane de barili pe zi pentru tot anul. Astăzi însă, realitatea la nivel global, după cum știm, este că există un deficit uriaș de investiții pentru a face față acestei creșteri viitoare a cererii. Sustenabilitatea sistemului energetic global este, de fapt, în joc.”

În vreme ce țările în curs de dezvoltare vor avea nevoie de tot mai mult petrol, statele din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică vor consuma din ce în ce mai puțin. Producătorii de țiței sunt de părere că acest lucru se va întâmpla după 2024. Oricum, susțin reprezentanții OPEC, este destul un telefon prin care să fie cerute cantități suplimentare.

Suhail al-Mazrouei, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite: „Și vă pot asigura că noi, cei din Emiratele Arabe Unite, precum și colegii noștri din OPEC, suntem dornici să aprovizionăm lumea cu cantitățile de care are nevoie, dar, în același timp, nu suntem singurii producători din lume.”

Analiști: În Occident se prefigurează o recesiune din cauza inflației

Analiștii din SUA și Europa avertizează că în Occident se prefigurează o recesiune din cauza inflației și a majorărilor ratelor dobânzilor, iar prețul carburanților este prea mare, se plâng consumatorii.

Amos Hochstein, trimisul SUA pentru Afaceri Energetice: „Tot ceea ce se întâmplă și folosim depind de prețurile la energie, astfel încât prețurile la energie trebuie să fie evaluate într-un mod care să permită creșterea economică și, dacă nu sunt, atunci se vor accelera, vor crește prea mult și vor accelera o recesiune economică, care în cele din urmă este singurul lucru teribil pentru cererea de energie în sine și pentru preț.”

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite apără decizia OPEC și a aliaților săi de a reduce producția de petrol. Asta înseamnă că, din noiembrie, producția zilnică de petrol este redusă cu două milioane de barili.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE