Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE respinge afirmațiile potrivit cărora interzicerea petrolului stă la baza creșterii prețurilor

Uniunea Europeană respinge acuzațiile potrivit cărora interzicerea sa radicală asupra petrolului rusesc crește prețurile globale și pompează perturbări suplimentare pe o piață energetică deja imprevizibilă.

„Este complet fals. Prețul petrolului a început să crească cu o lună înainte de război, a fost cauzat de război. A atins apogeul de la începutul războiului. Și de când am adoptat sancțiuni și am interzis exporturile de petrol din Rusia, prețul petrolului a scăzut”, a spus Josep Borrell, șeful politicii externe al Uniunii Europene.

În timp ce evaluarea lui Borrell pare să se adeverească – prețul de referință al țițeiului Brent a scăzut la aproximativ 106 dolari pe baril, comparativ cu vârful său care a atins 123 dolari la începutul lunii martie.

Interdicția petrolului rus în UE convenită de statele membre la sfârșitul lunii mai a fost concepută ca o măsură graduală și structurată: importurile maritime de petrol rusesc, atât brut, cât și produse rafinate, vor fi eliminate treptat până la sfârșitul anului.

Ungaria și alte țări fără ieșire la mare au obținut o scutire pe termen nedeterminat pentru aceste importuri.

Sancțiunile au inclus și o interdicție de a asigura și finanța transportul petrolului rusesc către țările din afara UE. Obținerea unei asigurări sigure pentru a acoperi eventualele datorii este esențială pentru transportul petrolului în întreaga lume.

În principiu, UE s-a angajat să elimine peste 90% din importurile sale de petrol din Rusia.

Interdicția, odată finalizată, ar putea elimina până la 3 milioane de barili de petrol de pe piețele internaționale. Acest lucru ar duce la o reajustare substanțială a balanței cererii și ofertei și ar putea crește drastic prețurile dacă Rusia nu reușește să găsească noi clienți care să ia toți acești barili.

China și India își intensifică deja achizițiile de petrol rusesc, pe care Kremlinul îl oferă cu o reducere atractivă de 30 de dolari, spre frustrarea aliaților occidentali.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE