Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU: Mulți oameni din zonele ucrainene recucerite „nu-și pot satisface nici măcar cele mai elementare nevoi”

Criza umanitară din Ucraina continuă, iar aproximativ jumătate din populația din regiunea Harkov are nevoie de asistență alimentară, potrivit ONU. Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a declarat că multe dintre persoanele care locuiesc în zonele recucerite în urma contraofensivei ucrainene sunt „incapabile să își satisfacă chiar și cele mai elementare nevoi”.

Oamenii, complet dependenți de ajutor

„Se crede că aproape 140.000 de persoane au rămas în orașele, satele și așezările din zonele în care s-a schimbat controlul, dar au un acces extrem de limitat la alimente, apă, gaz, electricitate și servicii medicale”, a declarat Jens Laerke, un purtător de cuvânt al OCHA.

În Izium, în estul Ucrainei, doar aproximativ 9.000 de persoane din populația inițială de 46.000 de locuitori au rămas în oraș. Cei care au rămas sunt acum „complet dependenți” de ajutor, spune OCHA.

„Piețele și magazinele din Izium au fost distruse sau sunt închise. Familiile se adună în piața principală a orașului pentru a-și schimba bunurile și proviziile pentru a-și satisface nevoile de bază”, a adăugat Laerke.

În orașul Kupiansk, care se află în estul regiunii Luhansk, doar 4.000 din cei 28.000 de locuitori inițiali au rămas în casele lor. Deși luptele continuă să aibă loc în zonă, OCHA a declarat că este în măsură să livreze apă, alimente, medicamente, servicii de sănătate și articole de uz casnic esențiale celor care au nevoie.

Fondul Monetar Internațional a reacționat, de asemenea, la situația umanitară din Ucraina. Acesta a fost de acord să acorde Kievului aproximativ 1,3 miliarde de euro pentru programul său de asistență pentru criza alimentară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE