Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

ONU intervine în cazul protestelor din China și cere autorităților să respecte dreptul la manifestaţii paşnice

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a îndemnat luni autorităţile chineze "să nu plaseze în mod arbitrar în detenţie" manifestanţi ce protestează paşnic împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multă libertate, informează AFP.

„Îndemnăm autorităţile (chineze) să răspundă la manifestaţii în conformitate cu legile şi cu normele internaţionale cu privire la drepturile omului”, a declarat un purtător de cuvânt al oficiului, Jeremy Laurence, adăugând că „nimeni nu trebuie plasat în mod arbitrar în detenţie pentru că şi-a exprimat paşnic opiniile”.

„A permite o largă dezbatere în cadrul societăţii - în special cu participarea tinerilor - poate contribui la ajustarea politicilor publice, poate garanta că ele sunt mai bine înţelese şi, în final, mai eficace", a subliniat Laurence.

La rândul său, cea mai mare alianţă a mass-media din serviciul public (MSP) din lume, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (UERT), a condamnat luni "agresiunile" împotriva jurnaliştilor care transmit în China de la manifestaţiile împotriva restricţiilor sanitare.

Într-un comunicat, această organizaţie, al cărei sediu este la Geneva, "condamnă cu cea mai mare fermitate intimidările şi agresiunile intolerabile ale căror victime sunt jurnaliştii şi echipele de producţie membre ale UERT în China".

Autoritățile din China încearcă suprimarea protestelor

Autorităţile chineze au făcut totul luni pentru a stăvili mişcarea de protest de o amploare istorică împotriva restricţiilor sanitare şi pentru mai multe libertăţi. Prin dimensiunile sale teritoriale, această mobilizare pare a fi cea mai importantă după manifestaţiile pro-democraţie din 1989, reprimate în mod brutal.

Mobilizarea este punctul culminant al unei nemulţumiri populare care se face simţită de mai multe luni în China, una dintre ţările din lume care aplică o politică strictă de "zero COVID", cu lockdown-uri repetate şi teste PCR aproape zilnice pentru populaţie.

Un incendiu mortal survenit la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang (nord-vest), a catalizat furia a numeroşi chinezi, unii acuzând restricţiile sanitare că au blocat activitatea echipelor de salvare.

Distribuie

Taguri