Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preşedintele Chinei i-a propus lui Kim Jong Un să coopereze pentru „a accelera pacea” în lume

Publicat de: Euronews

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a scris liderului nord-coreean Kim Jong Un şi i-a propus să coopereze pentru „a accelera pacea” în lume, a anunţat sâmbătă agenţia de presă nord-coreeană oficială KNCA, transmite Agerpres.

Scrisoarea survine în contextul în care tensiunile s-au amplificat în Peninsula Coreeană

Scrisoarea survine în contextul în care tensiunile s-au amplificat în Peninsula Coreeană, după o serie record de teste cu rachete ale Phenianului şi în contextul în care Coreea de Sud, SUA şi Japonia şi-au consolidat cooperarea militară.

Phenianul a lansat la 18 noiembrie o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care a căzut în largul Japoniei, iar Kim Jong Un a ameninţat SUA cu o ripostă nucleară dacă ţara sa este atacată.

„Lumea, epocă şi istoria sunt pe cale să se schimbe într-un mod fără precedent. În faţa acestei noi situaţii, sunt pregătit, alături de dvs., să contribui pozitiv la accelerarea păcii, stabilităţii, dezvoltării şi prosperităţii regiuni şi restului lumii”, a subliniat Xi în răspunsul său la o scrisoare a lui Kim, care l-a felicitat pentru realegerea istorică la conducea Partidului Comunist Chinez şi a ţării în octombrie.

China este cel mai important aliat şi partener comercial al Coreii de Nord

China este cel mai important aliat şi partener comercial al Coreii de Nord, care este supusă unor sancţiuni dure ale ONU din cauza programelor sale nuclear şi de armament.

La finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc luni, China şi Rusia au refuzat să se alăture celor 14 ţări, printre care SUA, India, Franţa şi Marea Britanie, care au condamnat testul cu ICBM al Phenianului la 18 noiembrie.

În mai, Beijingul şi Moscova s-au exprimat prin veto împotriva unui proiect de rezoluţie prezentat de Washington pentru a înăspri sancţiunile împotriva Coreii de Nord.

În cadrul unei întrevederi pe care au avut-o săptămâna trecută la summitul G20 de la Bali, preşedintele american Joe Biden i-a cerut lui Xi Jinping să transmită „clar” Coreii de Nord să nu efectueze un nou test nuclear, aşa cum Seulul şi Washingtonul suspectează Phenianul că ar dori să facă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE