Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olimpiada de Securitate Cibernetică, organizată în premieră în România. Când are loc competiția

Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC) va fi organizată prima oară în anul școlar 2023 - 2024, după cum reiese calendarul competițiilor, făcut public de Ministerul Educației.

Acest lucru reprezintă o ”recunoaștere clară a importanței majore pe care o dobândește educația de securitate cibernetică în România, în contextul evoluției tehnologice rapide, dar și al deficitului de specialiști în acest domeniu”, au declarat reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Cum se va desfășura Olimpiada de Securitate Cibernetică. Data limită pentru înscrieri

Olimpiada de Securitate Cibernetică se va desfășura în două etape:

  • faza județeană (2 martie 2024)
  • faza națională (22-25 mai 2024).

Sesiunea etapei județene este formată dintr-o probă teoretică de o oră și o probă practică de cinci ore, cu o pauză de maximum 30 de minute între cele două. La etapa națională va fi susținută o singură probă de concurs, care va cuprinde aspecte teoretice și aplicații practice de tip Jeopardy.

Data limită pentru înscrierea la OSC este 27 februarie 2024, ora 24.00, iar înscrierea se poate face aici: https://oscj24.cyber-edu.co/.

Cei mai buni elevi la cybersecurity vor putea reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică

Elevii care participă la faza națională a olimpiadei de securitate cibernetică vor avea oportunitatea de a fi selecționați în lotul lărgit al echipei naționale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC).

Selecția va avea loc în cea de a doua zi a competiției și constă într-o probă de aplicații practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exercițiu de tip Attack & Defence, mai precizează reprezentanții DNSC.

La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenți cu punctajul cel mai mare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute la etapa națională, indiferent de clasa la care au participat, conform regulamentului olimpiadei de securitate cibernetică.

Primii 15 concurenți clasați la proba de baraj din cadrul OSC vor avea șansa de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică - ECSC, completând lotul preliminar al României. Elevii clasați pe primele locuri în clasamentul general al etapei naționale vor obține premii sau mențiuni acordate în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare.

”Totodată, OSC oferă oportunitatea primilor clasați la faza națională de a face parte din lotul național extins al României care se va pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică - ECSC, ce va avea loc în acest an în luna octombrie, la Torino (Italia).

Echipa națională de securitate cibernetică (Team Romania) va fi formată din cinci Juniori (cu vârste de până la 20 de ani) și cinci Seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componența echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori și experți din partea partenerilor Orange și Bit Sentinel”, au explicat reprezentanții DNSC.

Subiecte pentru Olimpiada de Securitate Cibernetică

Subiectele și metodologia competiției sunt elaborate și evaluate de Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC). Aceasta este alcătuită din reprezentanți ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, ai Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum și profesori și experți din partea partenerilor din mediul privat, Orange România și Bit Sentinel.

Tematica pentru OSC include exerciții ce integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de rețea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele, programare și scripting.

Cum se pot pregăti elevii de Olimpiada de Securitate Cibernetică

Tinerii ce vor să participe la Olimpiada de Securitate Cibernetică se pot pregăti pe platforma CyberEDU, www.cyberedu.ro, unde pot accesa resurse educaționale în domeniul securității cibernetice. Până la începerea competiției, aceștia pot rezolva exerciții din Arhiva Educațională, pentru a se familiariza cu tipurile de probleme specifice concursurilor de securitate cibernetică.

Pe CyberEDU se vor desfășura toate etapele olimpiadei. Mai multe detalii despre Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică sunt disponibile pe site-ul https://osc.rocsc.ro.

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal pentru pentru infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj, în cazul atacului cibernetic ce a vizat Camera Deputaților la sfârșitul lunii ianuarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE