Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olaf Scholz refuză să susțină propunerea de interzicere a vizei turistice în UE pentru ruși

Cancelarul German Olaf Scholz nu sprijină propunerea statelor blocului comunitar de a interzice turiștilor ruși accesul în UE. ”Acesta nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin și trebuie să fim extrem de clari în această privință”, a spus Scholz, la Oslo, în urma unei reuniuni cu liderii statelor nordice.

"Este important pentru noi să înțelegem că există o mulțime de oameni care fug din Rusia pentru că nu sunt de acord cu regimul rus", a declarat el în conferința de presă ulterioară reuniunii.

În ultima lună, Finlanda și Estonia au fost principalele voci care au solicitat UE să schimbe strategia în privința rușilor care exploatează "portița" liberului acces în UE prin granițele terestre, petru a eluda sancțiunile, care îi împiedică să ia trenul sau avionul.

Rușii profită de granițele terestre

La nivelul UE există o îngrijorare că acest lucru le permite rușilor să folosească aeroporturi din Europa, precum cel de la Helsinki, pentru a călători liber, pentru a pleca în vacanță și pentru a evita consecințele sancțiunilor.

Premierul Finlandei, Sanna Marin, care susține interzicerea vizelor pentru turiști, a declarat, la Oslo, că aceasta este o problemă pe care UE trebuie să o discute.

"Nu este o chestiune binară, alb sau negru, există și nuanțe de gri", a spus ea, reiterând comentariile ministrului său de Externe, care a declarat recent pentru Euronews că "dacă reducem numărul de vize pentru spațiul Schengen, ar trebui să avem o abordare mai coordonată la nivelul UE".

Totodată, premierul Estoniei, Kaja Kallas, a scris recent pe Twitter că "accesul în Europa este un privilegiu, nu un drept al omului. Călătoriile aeriene din Rusia sunt interzise. Înseamnă că, în timp ce statele membre Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara, făcând referire la Finlanda, Estonia, Letonia - singurele puncte de acces terestru în UE. Este timpul să punem capăt turismului din Rusia acum."

Kremlinul nu a întârziat să reacționeze

Dmitri Medvedev, fost premier și șef de stat, a comparat-o pe Kallas cu naziștii, pentru comentariile sale în privința Rusiei.

Ce fac statele UE

În timp ce Finlanda, Estonia și alte state din UE care se învecinează cu Rusia încă speră că blocul comunitar va lua o decizie cu privire la viitorul vizelor Schengen, unele state iau măsuri individuale.

Finlanda a optat pentru o măsură birocratică provizorie pentru a reduce numărul de vize turistice eliberate la misiunile sale diplomatice din Rusia și a redus orele de programare pentru cereri.

Estonia a mers mai departe și a decis să nu mai ofere servicii consulare rușilor pentru obținerea vizei. Estonia va refuza să permită accesul terestru rușilor cu vize turistice Schengen eliberate de Estonia. Ministrul estonian de Externe, Urmas Reinsalu, a îndemnat și alte țări să ia măsuri similare.

Zelenski, optimist

Într-un mesaj video transmis luni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că discuția privind acordarea sau nu a vizelor turistice rușilor ia amploare.

"State noi și alți politicieni se alătură (acestor discuții – n.red.)", a declarat Zelenski. El a mai precizat că în cele din urmă aceste dezbateri ar trebui să conducă la decizii adecvate.

Miniștrii de Externe ai UE sunt așteptați să discute subiectul la reuniunea informală a miniștrilor de Externe, cunoscută drept Gymnich, din Republica Cehă, ce va avea loc la sfârșitul lunii august.

Pe de altă parte, declarațiile lui Olaf Scholz fac să pară că, în acest moment, că o eventuală interdicție a eliberării de vize pentru ruși ar fi puțin probabilă fără sprijinul Germaniei. În egală măsură, criticii vor spune că opiniile contradictorii în sânul UE și o divizare de viziune a UE ajută jocului Rusiei de a genera polarizare între liderii blocului comunitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE