Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficialii ruși organizează alegeri locale în regiunile ocupate din Ucraina

Autoritățile rusești organizează alegeri locale în acest weekend în părțile ocupate ale Ucrainei, mai exact în regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, potrivit Euronews.com. Anunțul a fost denunțat de Kiev și de Occident, inclusiv de Consiliul Europei, cel mai important organism european pentru drepturile omului.

"Constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional, pe care Rusia continuă să nu o ia în considerare", a declarat Consiliul în această săptămână.

Scrutinul este programat pentru același weekend ca și alte alegeri locale din Rusia. În regiunile ocupate, votul anticipat a început săptămâna trecută, iar oficialii electorali au mers din ușă în ușă sau au înființat secții de votare improvizate în locuri publice pentru a atrage trecătorii.

Rusia a ocupat aproape o cincime din teritoriul ucrainean: Crimeea, peninsulă anexată în 2014, majoritatea regiunii Lugansk, şi părţi din regiunile Doneţk, Zaporojie şi Herson.

Alegerile, un alt tip de propagandă rusă

Pentru Rusia este important să continue votul pentru a menține iluzia de normalitate, deși Kremlinul nu deține controlul deplin asupra regiunilor anexate, a declarat analistul politic Abbas Gallyamov pentru Euronews.com.

"Autoritățile ruse încearcă din răsputeri să pretindă că totul decurge conform planului, că totul este în regulă. Și dacă totul decurge conform planului, atunci procesul politic ar trebui să decurgă conform planului", a declarat Gallyamov, care a lucrat ca redactor de discursuri pentru președintele rus Vladimir Putin în perioada în care acesta a fost prim-ministru.

Principalul competitor în alegeri este Rusia Unită, partidul loial lui Putin care domină politica rusă, deși pe buletinele de vot se află și alte partide, precum Partidul Comunist și Partidul Naționalist Liberal Democrat.

Pentru unii locuitori din regiunile Donețk și Luhansk, din care mari porțiuni sunt deținute de separatiștii susținuți de Rusia din 2014, votul pentru candidații ruși este normal.

"În ultimii nouă ani, ne-am străduit să ne apropiem de Rusia, iar politicienii ruși ne sunt bine cunoscuți. Vorbim limba rusă și ne simțim ca parte a Rusiei de mult timp, iar aceste alegeri nu fac decât să confirme acest lucru", a declarat pentru The Associated Press Serghei, un locuitor în vârstă de 47 de ani din orașul ocupat Luhansk.

Imaginea pare mai sumbră în Herson și Zaporojie. Locuitorii locali și activiștii ucraineni spun că echipa de campanie face vizite la domiciliu, însoțită de soldați înarmați, iar cei mai mulți alegători știu puține lucruri despre candidați.

"În cele mai multe cazuri, nu-i cunoaștem pe acești candidați ruși și nici măcar nu încercăm să ne dăm seama", a declarat Konstantin, care în prezent locuiește în partea controlată de ruși a regiunii Herson, pe malul estic al râului Nipru.

"Localnicii înțeleg că aceste alegeri nu influențează nimic" și "sunt organizate în scopuri de propagandă rusă", a spus Kostantin, comparând votul din acest an cu referendumurile organizate anul trecut de Moscova în cele patru regiuni parțial ocupate.

Oamenii, obligați să voteze

Ivan Fiodorov, primarul ucrainean al orașului ucrainean Melitopol, un oraș controlat de Rusia în regiunea Zaporojie, a declarat pentru The Associated Press că locuitorii locali sunt efectiv forțați să voteze. "Când în fața ta se află o persoană înarmată, este greu să spui nu", a spus el.

La începutul războiului, Fiodorov a fost răpit de trupele rusești și ținut în captivitate. El s-a mutat pe teritoriul controlat de Ucraina după ce a fost eliberat.

Există patru partide diferite pe buletinul de vot, a spus primarul, dar panourile publicitare anunță doar unul singur - Rusia Unită. "Se pare că autoritățile ruse cunosc deja rezultatul (alegerilor). Oamenii sunt intimidați și speriați, pentru că toată lumea înțelege că un scrutin într-un oraș ocupat este ca și cum ai vota în închisoare", a declarat Fiodorov.

Autoritățile ruse au ca obiectiv ca până la 80% din populație să participe la votul anticipat, potrivit Grupului pentru drepturile omului din est, un grup ucrainean pentru drepturile omului care monitorizează votul în teritoriile ocupate.

Echipa de compania merge din ușă în ușă - în piețe, magazine alimentare și alte locuri publice - pentru a convinge oamenii să voteze. Atât cei care au obținut cetățenia rusă, cât și cei care încă dețin pașapoarte ucrainene au voie să voteze.

Cei care refuză să voteze sunt reținuți timp de trei sau patru ore, a declarat coordonatorul grupului, Pavlo Lysianskyi. Autoritățile îi obligă "să scrie o declarație explicativă, care mai târziu devine motiv pentru un dosar penal împotriva persoanei respective".

Ucraina condamnă alegerile

Ucraina a condamnat vineri ''pseudoalegerile'' organizate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate, afirmând că ele sunt ''lipsite de valoare'' şi nu vor avea nicio implicaţie juridică.

''Pseudoalegerile Rusiei în teritoriile ocupate temporar nu au nicio valoare'', a indicat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Potrivit acestuia, Kievul le cere partenerilor săi străini să ''condamne acţiunile arbitrare şi zadarnice ale Rusiei'' şi să nu recunoască rezultatele aşa-ziselor alegeri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE