Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O specie dispărută în sălbăticie s-a născut într-o grădină zoologică din Lisabona

Grădina Zoologică din Lisabona a marcat Ziua Mondială a Animalelor prin anunțarea nașterii unui oryx, care a fost anterior declarat dispărut în sălbăticie. Oryxul scimitar, odinioară răspândit în Africa de Nord, a avut de suferit din cauza vânătorii, a secetei și a deșertificării.

Refacerea habitatului

„Grădina zoologică are un rol foarte important, aproape ca și cum ar fi Arca lui Noe. Avem aici masculi și femele și avem șansa, după catastrofa care este dispariția acestui animal în habitatul său, să avem o ultimă speranță pentru această specie”, a declarat Diogo Gomes, biolog la grădina zoologică.

„Nu putem uita niciodată că, în ciuda faptului că se află sub îngrijirea noastră, sunt animale sălbatice și trebuie să li se păstreze aceste comportamente sălbatice. Acest lucru se face cu ajutorul tehnicilor de îmbogățire a mediului, care sunt fundamentale pentru ca, mai târziu în proces, să se poată face reintroducerea. Cu alte cuvinte, să luăm aceste animale și să le ducem în habitatul lor,” a adăugat Diogo Gomes.

Pe 4 octombrie este sărbătorită Ziua Mondială a Animalelor, o ocazie de a reflecta asupra extincției. Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, peste 41.000 de specii de animale și plante sunt amenințate, adică 28% din toate speciile existente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE