Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă zi de greve și proteste în Franța. Oamenii sunt nemulțumiți de reforma pensiilor

Astăzi Franța se confruntă cu o nouă zi de greve și proteste de amploare, declanșate de planurile executivului de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Școlile, transportul public, centralele electrice și rafinăriile vor avea activitatea perturbată sau chiar blocată în urma mișcării sociale inițiată de sindicate. Potrivit autorităților 11.000 de polițiști și jandarmi vor fi în stradă.

O nouă zi de mobilizare națională în Franța

Un metrou din 14 va circula la Paris, iar tramvaiele și autobuzele vor merge la 80% din capacitate. Deși francezii consideră reforma pensiilor injustă, premierul Élisabeth Borne a declarat că majorarea vârstei de pensionare nu este negociabilă, părere pe care și președintele Emmanuel Macron o împărtășește.

Emmanuel Macron: „În primul rând, cred că ar trebui să vă spun că această reformă este indispensabilă, dacă e să facem comparație cu ce se întâmplă în Europa și când vedem ce nevoi avem, de a păstra și de a salva sistemul nostru de pensii prin repartiție. Și veți înțelege că nu comentez doar din Țările de Jos, dar dacă doamna premier spune ceva, o spune cu motive întemeiate, iar eu o susțin”. 

Peste un milion de oameni au ieșit în stradă

Pe 19 ianuarie peste un milion de oameni au ieșit în stradă în peste 200 de orașe din țară. Sindicatele susțin că măsurile amenință drepturile muncitorilor și au propus să fie taxați bogații, sau să contribuie mai mult angajatorii la sistemul de pensii.

Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT: „Mobilizarea de astăzi reflectă opoziția masivă, cred că aproape 80% dintre oameni sunt împotriva ei, în special cei mai tineri. Deci mobilizarea de astăzi reflectă opoziția cetățenilor acestei țări față de această reformă”.

Confruntată cu o îmbătrânire a populației, Franța a venit cu o lege, care prevede creșterea vârstei de pensionare, de la 62 de ani la 64 de ani până în 2030. Însă și modificarea perioadei de contribuție, de la 41,5 ani cât este acum, la 43 de ani, până în anul 2027.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE