Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O fostă secretară dintr-un lagăr nazist, în vârstă de 97 de ani, condamnată pentru complicitate la peste 10.000 de crime

Un tribunal german a condamnat o femeie în vârstă de 97 de ani pentru complicitate la crimă în timpul regimului nazist. Aceasta a activat în funcția de secretară a comandantului SS al lagărului de concentrare nazist Stutthof, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Irmgard Furchner a fost acuzată că a făcut parte din aparatul care a ajutat la funcționarea lagărului. Tribunalul de stat din Itzehoe, în nordul Germaniei, i-a dat o sentință de doi ani cu suspendare, a relatat agenția germană de știri dpa, citată de euronews.com

Ea a fost acuzată că, în calitate de stenografă și dactilografă în biroul comandantului lagărului, „i-a ajutat și i-a instigat pe cei care se aflau la conducerea lagărului la uciderea sistematică a celor închiși acolo între iunie 1943 și aprilie 1945”.

Verdictul și sentința au fost în conformitate cu cererile procurorilor. Avocații apărării ceruseră achitarea clientului lor, argumentând că probele nu au demonstrat dincolo de orice îndoială că Furchner știa despre crimele sistematice din lagăr, ceea ce înseamnă că nu a existat nicio dovadă de intenție, așa cum se cere pentru răspunderea penală.

În declarația sa finală, Furchner a spus că îi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat și că regretă că se afla la Stutthof în acel moment.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE