Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O femeie din China a reușit să aibă 16 joburi simultan, timp de trei ani. Prejudiciul adus companiilor angajatoare se ridică la 7 milioane de dolari

O femeie de origine chineză a petrecut trei ani ocupând 16 locuri de muncă simultan, însă nu s-a prezentat la niciunul dintre ele, scrie Business Insider.

Femeia, numită doar cu pseudonimul Guan Yue, a făcut parte dintr-o schemă masivă de fraudă în domeniul muncii în valoare de aproape 7 milioane de dolari, a relatat ziarul de stat chinez Xinmin.

Potrivit ziarului, Guan ținea evidența tuturor angajărilor sale pe o foaie de hârtie și, atunci când susținea un interviu pentru un nou loc de muncă, posta imagini de la interviu pe canalele de lucru ale companiilor sale, pretinzând că se întâlnea cu clienții.

Când primea mai multe oferte de muncă decât putea face față, ea transmitea postul unui prieten, luând un comision pentru acest rol, a relatat ziarul, într-o investigație majoră.

Împreună cu soțul ei, care făcea și el parte din schemă, Guan a cumpărat un apartament în Shanghai cu câștigurile, care au fost direcționate prin mai multe conturi bancare.

Cum a ajuns cazul în atenția autorităților

Schema, care a implicat sute de companii, a fost dezvăluită în ianuarie, după ce un director executiv din domeniul tehnologiei internetului, numit de ziar sub pseudonimul Liu Jian, a văzut că unul dintre angajații săi a lăsat să scape că lucra pentru o altă companie în același timp.

Liu angajase o echipă de vânzări formată din opt persoane, care inițial părea impresionantă, dar care, după o perioadă de probă de trei luni, nu a reușit să înregistreze niciun progres real.

El i-a concediat - dar, la scurt timp după aceea, liderul grupului, numit în ziar sub pseudonimul Yang Hong, a distribuit din greșeală o imagine pe un canal de lucru care arăta că și el fusese angajat în altă parte, determinându-l pe Liu să implice poliția. În cele din urmă, 53 de persoane au fost arestate în acest caz.

Acest tip de fraudă în domeniul muncii este o problemă masivă în China, cu aproximativ 700-800 de grupuri care obișnuiesc să accepte mai multe locuri de muncă de la angajatori. Potrivit ziarului, aceștia sunt experți în a se angaja, lăudându-se cu CV-uri impecabile, deși sunt false.

Atunci când sunt descoperite, cazurile sunt rareori tratate penal, iar în schimb sunt arbitrate prin intermediul legislației muncii - pe care grupurile devin din ce în ce mai pricepute să o navigheze.

Într-un caz, un grup s-a infiltrat într-o companie, reușind să obțină angajarea unui membru ca reprezentant al resurselor umane, care a continuat apoi să îi angajeze pe ceilalți, potrivit ziarului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE